biserica.org:compendium:articole:viata crestina , no 1-3/2006


 

VIAŢA CREŞTINĂ

2006– NO.1-3 (Ianuarie-Martie, 2006 ) – VOL. 49, ISSUE 1-3

 

IN MEMORIA RĂPOSATEI ELENA CERGHIZAN

Buna credincioasa a bisericii Sf. Treime, Elena Cerghizan, a trecut la cele vesnice duminica 8 ianuarie, 2006.

Se nascuse la 29 februarie 1916, în localitatea Patrânjeni-Slatna, judetul Alba, din parintii Alexandru si Maria Jorj.

A urmat cursurile elementare în localitate, iar Liceul în Alba Iulia. Dupa terminarea liceului, se angajeaza functionara la Posta Româna.

În 1936 se casatoreste cu Eugen Mircea Cerghizan, cu care convietuieste minunat 60 de ani, pâna când acesta decedeaza în Glendale, CA în Septembrie 1996.

În 1950 sotul este arestat si dus la canal, iar Elena ramâne sa se lupte cu vitregia sortii într-o perioada de neliniste politica si sociala. Cu greu a reusit sa se angajeze la CFR, unde a profesat ca operator telegraf-teleimprimator, pentru o perioada de 35 de ani, pensionându-se din Statia Sibiu.

Împreuna au avut 4 baieti: Mircea, preotul Mihai, Antoniu si Sabin Voicu.

Dorinta parintilor a fost sa aiba si o fata, cu care Dumnezeu îi binecuvinteaza în 1956, Mariana Lucia. Dupa 2 ani, Mariana se îmbolnaveste, si dupa o interventie chirurgicala, ramâne handicapata pentru tot restul vietii. Din dorinta fierbinte de a o vindeca, parintii au apelat pe toate caile, la toti doctorii renumiti din Europa, Africa de Sud si America.

Cu ajutorul familiilor Luca Sabin si Sighisoreanu, reusesc sa vina în America, sa încerce tot posibilul. Desi nu s-a vindecat, Mariana a gasit un tratament care i-a ameliorat starea sanatatii. Dr. Gabriel Ronald, care o trateaza pe Mariana de 30 de ani, ia spus Marianei, când ea avea 45 de ani: „Cât de norocoasa poti sa fii ca esti în viata. Aceasta se datoreste devotamentului si îngrijirii pe care mama ta ti-a oferit-o. Toti pacientii mei de gen feminin, cu boala ta, nu au ajuns la vârsta de peste 29 de ani. “

Elena si-a sacrificat viata pentru a o vedea pe Mariana cât mai fericit. De asemenea, nu a încetat sa-i iubeasca si sa-i ajute si pe ceilalti copii, sa se acomodeze în Statele Unite, cum au putut mai bine.

Tenacitatea de a lupta cu viata, si devotamentul de mama si sotie, a fost încercat din nou în 1996, când sotul Eugen Mircea a fost luat grabnic dintre noi, apoi – la numai 4 luni – la pierderea fiului ei, preotul Mihai, apoi, dupa înca 2 ani, la pierderea fiului Mircea, repatriart în Tara.

Toate aceste lovituri, nu au îndepartat-o de Dumnezeu si Biserica, ci dimpotriva, i-au întarit credinta.

Deoarece starea sanatatii se înrautateste, în anul 2001 are operatie deschisa la inima, iar dupa 2 ani, rinichii nu-i mai functioneaza, fiind fortata sa înceapa dializa.

Devotamentul si dragostea pentru Mariana au motivat-o si ajutat-o sa lupte cu boala, si sa ajunga la vârsta de aproape 90 de ani (fara o luna).

A fost o sotie devotata, o mama si bunica iubitoare, o persoana speciala care a ajutat pe foarte multi noi veniti în aceasta Tara.

Slujba saracustei a fost savârsita în Biserica Sfintei Treimi, miercuri 11 ianuarie 2006, iar slujba înmormântarii, sde a doua zi, joi 12 ianuarie, în aceeasi biserica, a fost urmata de înhumarea ei la cimitirul Forest Lawn din Hollywood Hills.

Pomana s-a servit în sala mare parohiala a bisericii pe care atât de mult a iubit-o, si sprijinit-o material.

Condoleante îndoliatei Familii Cerghizan, iar pe raposata Elena, Bunul Dumnezeu sa o salasluiasca în corturile draptilor. Dumnezeu sa o ierte!.


Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită