biserica.org:compendium:articole:viata crestina:NoI: Instalarea IPS Mit. Bartolomeu Anania


 

VIAŢA CREŞTINĂ

2006– NO.1-3 (Ianuarie-Martie, 2006 ) – VOL. 49, ISSUE 1-3

 

"Leul Ardealului", Mitropolit

Instalarea I P S Sale Bartolomeu Anania

Mitropolit al Clujului, Alba-Iuliei, Crisanei si Maramuresului
25 Martie 2006 - Florian Bichir


Peste 20.000 de credinciosi au asistat la instalarea Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu Anania ca mitropolit al Clujului, Alba-Iuliei, Crisanei si Maramuresului.

Miros de tamaie si coruri impresionante. O zi considerata magnifica, ca o zi nationala. Zeci de mii de ardeleni au tinut sa fie prezenti la instalarea noului  Mitropolit al Transilvaniei. Piata Avram Iancu a fost umpluta pana la refuz de credinciosi de toate varstele, de la copii pana la octogenari.

Toti veniti, cu mic cu mare, pentru a participa la o slujba istorica, "la un moment care se intampla o data la cateva sute de ani", dupa cum ne-a spus Mariana Ionascu din Bistrita.

"O sa spuneti ca este vorba de mandrie, de regionalism, dar de mult asteptam ca si in municipiul nostru sa existe mitropolie. E totusi al treilea oras al tarii si primul din Transilvania", sustine profesorul Ilie Pacurar.

"Pentru noi este o mare biruinta. Trebuia dat un semnal ca noi transilvanenii nu suntem marginalizati, iar prezenta lui Basescu spune multe", mai sustine el.
Cuminti, in stilul arhicunoscut ardelenesc, zecile de mii de credinciosi au ascultat Sfanta Liturghie arhiereasca si au aplaudat doar dupa citirea decretului de recunoastere ca mitropolit si in momentul in care Patriarhul Teoctist i-a inmanat lui Bartolomeu carja mitropolitana.

A fost, dupa cum sustineau cei 28 de ierarhi prezenti la instalare, un gest care a consfintit autoritatea de care se bucura Anania in Transilvania, nu degeaba fiind poreclit si "Leul Ardealului". "Sa nu ne ascundem dupa deget si sa recunoastem ca Inaltul Anania a fost de drept conducatorul Ardealului", spunea si un calugar de la manastirea Nicula.

Absenta fericita

Decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de infiintare a noii Mitropolii a Clujului a provocat vii dispute. Intentionat, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei, nu a participat la instalare, programandu-si din timp o calatorie la Lisabona.

De altfel, cu exceptia Prea Sfintitului Ioachim, niciun ierarh moldovean nu a fost prezent la ceremonii. Nici Laurentiu Streza, noul Mitropolit  al Ardealului, nu a participat sub pretextul unei conferinte in Grecia, la Volos, in realitate fiind vorba de hramul unei modeste biserici.

"Razboiul mediatic" a inceput  in urma cu o saptamana, cand Mitropolia Moldovei "a uitat" sa-i ureze "La Multi Ani" lui Anania, cu ocazia implinirii a 85 de ani. Asta, desi Mitropolia nu uita zilele de nastere nici macar ale unui protopop din Tecuci!

Din inchisorile comuniste, in mantie bisericeasca

Mitropolitul Bartolomeu Anania este un simbol si una dintre cele mai reprezentative figuri ale ortodoxiei romanesti.

IPS Bartolomeu s-a nascut la 18 martie 1921 si a  absolvit Seminarul Central  si  Academia Teologica  din Sibiu.

A fost calugarit la manastirea Antim din Bucuresti in 1942;  diacon la manastirile Polovragi; staret la manastirea Toplita; intendent al palatului patriarhal, inspector patriarhal; director al Bibliotecii patriarhale; numit arhimandrit de episcopul Victorin al Americii; directorul Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.

Mitropolitul Bartolomeu a fost condamnat la mai multi ani de inchisoare in timpul regimului comunist.

"E biruinta lui Dumnezeu. Din lanturi, a ajuns sa poarte mantie arhiereasca", ne-a declarat Demostene Ioachim, fost detinut politic.

"Existau dosare in sertarele politistilor si procurorilor sau pe la judecatorii, unde se plimbau si veneau inapoi."

Traian Basescu, Cluj, 25 martie

 

Sursa


Acasă