biserica.org:compendium:articole:viata crestina:NoI: Campanologia...


 

VIAŢA CREŞTINĂ

2006– NO.1-3 (Ianuarie-Martie, 2006 ) – VOL. 49, ISSUE 1-3

 

Campanologia despre dangatul de clopot canonic

Campanologia este stiinta care studiaza totalitatea problemelor legate de turnarea si folosirea clopotelor, a dangatului de clopot si a actiunii acestuia asupra omului, care înglobeaza experienta istorica si elaboreaza mijloace contemporane în dezvoltarea artei de clopote.

Campanologia scoate în evidenta, ca elemente primordiale, urmatoarele particularitati ale dangatului de clopot ortodox: aspectul duhovnicesc, bogatia continutului simbolic, sobrietatea, sinhronizarea cu mersul slujbei bisericesti, capacitatea de a trezi si trai o gama bogata de emotii. Dangatului de clopot îi este characteristic un sentiment religios viu, luminos, bucuros, lipsit de tristete si mîhnire, sentiment care prevaleaza în cele patru tipuri de dangat canonic. El exprima în mod extraordinar sentimentul evlaviei, blîndetea, smerenia, starea de rugaciune si firca de Dumnezeu, ajuta la cre s terea întelepciunii duhovnicesti, vindeca ranile sufletesti si bolile trupesti, ne transmite o energie vie care are menirea de “restaurare a omului interior”.

Conform traditiei care s-a constituit istoric, clopotele pentru bisericile ortodoxe se aleg nu dupa nota, ci dupa eufonie sau armonie. Setul de clopote sonor, cu un diapazon amplu a sunetului cuprinde trei grupe de clopote: clopotele mici (alt), în numar de 3-7, cu o greutate cuprinsa între 6 si 100 kg; clopotele mijlocii (tril), numarul lor fiind de la 2 clopote în sus, cu o greutate cuprinsa între 100 si 450 kg; clopotele mari (bas sau bunavestire), în numar de 1-5, cu o greutate mai mare de 500 kg.

Clopotele bunavestire dau tempoul si coloritul specific de bas a dangatului de clopot. Clopotele alt prin partitura lor umplu intervalul între bataile clopotelor bas constituind “desenul” principal al dangatului de clopot.Clopotele tril îmbogatesc si finalizeaza armonios compozitia ritmica a dangatului de clopot. O asemenea compozitie a setului de clopote este considerata clasica, dar, cu parere de rau, înca destul de costisitoare pentru biserici si manastiri. În scopul optimizarii cheltuielelor de procurare a clopotelor, Centrul Artei de Clopote din Moldova recomanda urmatoarele doua seturi de clopote: sase clopote cu greutatea de 8, 16, 36, 65, 130 si 250 kg; opt clopote cu greutatea de 8, 16, 36, 65, 130, 250. 370 si 650 kg.

O importanta deosebita în executarea dangatului de clopot canonic o are suspendarea si aranjamentul clopotelor în clopotnita. Schema suspendarii si aranjamentului corect al clopotelor în clopotnita este reprezentata în desenul de mai jos.

Astfel, aflîndu-se pe podium, clopotarul cu mîna dreapta trage de funiile care sînt legate de limbile clopotelor mici (1, 2, 3). Cu mîna stînga apasa asa numita claviatura – funiile care unesc limbile clopotelor mijlocii (4, 5, 6, 7) cu coloana clopotarului sau pupitru (10). La picioarele clopotarului sînt fixate doua pedale (11) cu ajutorul carora el bate clopotele mari (8, 9). Astfel, principiul de baza în aranjamentul clopotelor fata de clopotar este urmatorul: de la dreapta la stînga în ordinea cresterii greutatii clopotelor.

Conform Tipicului slujirea de clopotar este îndeplinita de catre palamar, paraclisier sau citet. În situatia cînd ei lipsesc în calitate de clopotar poate fi oricare crestin ortodox indiferent de statutul sau.

Arta dangatului de clopot înainteaza fata de clopotar un sir de cerinte de ordin religios, de ordin personal si professional. În primul rind, el trebuie sa fie un credincios sincer, sa participle activ la viata bisericeasca a parohiei, sa se spovedeasca permanent la duhovnic, sa-si sporeasca permanent cunostintele teologice, sa cunoasca bine calendarul bisericesc, continutul slujbei bisericesti si Statutul dangatului de clopot. De asemenea, clopotarul trebuie sa dispuna si de anumite calitati muzicale: sa aiba auz musical, sensibilitate sonora si imaginatie, sa memorizeze intonatiile muzicale, sa poata reproduce “în memorie” dangatele de clopot audiate anterior, sa aiba simtul ritmului, sa dispuna de o buna coordonare a miscarilor fara de care este imposibil sa devii un clopotar iscusit si virtuoz în interpretarea dangatului de clopot canonic.

Valeriu Cuznetov, doctor în filosofie,

co-presedintele asociatiei “Clopotul ortodoxiei”.

 


Acasă