biserica.org:compendium:articole:viata crestina:NoI: Televizorul, tata agresiv


 

VIAŢA CREŞTINĂ

2006– NO.1-3 (Ianuarie-Martie, 2006 ) – VOL. 49, ISSUE 1-3

 

Televizorul, un parinte agresiv
de 
Dan BOICEA  Val VALCU


Un copil supradotat din Slatina a fost "exmatriculat" din trei gradinite pentru ca îsi lovea colegii ori de câte ori îl nemultumea ceva. Educatoarele, incapabile sa-l stapâneasca, au cerut parintilor sa sedeze copilul înainte de a-l  aduce la ore. Unii psihologi spun ca pustiul copiaza ceea ce vede la televizor, fiind lasat toata ziua în fata ecranului. Violenta desenelor animate e greu de suportat, chiar si pentru un adult, iar copiii încep sa adopte comportamentul eroilor din filme, încercând sa-si distruga inamicii. Datele CNA arata o supraexpunere la programele tv, "consumul" ajungând si la patru ore pe zi. Violenta este în crestere pe micul ecran, dominând si productiile adresate minorilor. Alti specialisti spun ca de vina sunt parintii, care îsi abandoneaza copilul în propria casa, bucurosi ca televizorul i-a scapat de o grija. Generatiei crescute în fata blocului, cu cheia de gât, i-a luat locul generatia crescuta cu ochii în televizor.

Violenta din spatele desenelor animate
La doar cinci ani, un copil supradotat a fost izgonit de la trei gradinite. Motivul, micutul este incapabil sa-si gaseasca un loc printre cei de vârsta lui, din cauza violentei de care se foloseste în toate împrejurarile. Copilul provine dintr-o familie de oameni simpli. Doi parinti din oraselul Slatina au o problema cu care s-ar putea confrunta din ce în ce mai multe familii din România. Îngrijorarea lor a capatat proportii atunci când evidentele au fost tulburatoare. Educatoarele de la trei gradinite le-au sugerat sa-i dea medicamente, ca sa-si potoleasca fiul, iar medicul de familie le-a recomandat sa-l duca la psiholog. Micutul stie sa scrie si sa citeasca la doar cinci ani. Este pasionat de geografie si de matematica si are un vocabular bogat. Ar vorbi despre capitalele Europei minute în sir. Câteodata se uita pe Discovery, dar obsesia lui sunt desenele animate. Vrea sa cunoasca tot ce e nou, sa fie provocat intelectual, este deschis spre orice fel de informatie.

Reproduce replicile si imita gesturile personajelor negative
Transformarea micutului într-un adevarat "pericol social" s-a facut brusc. Uitându-se ore în sir la desene animate, acesta a început sa foloseasca replicile si amenintatile personajelor negative. N-a ramas imun la modelele comportamentale ale creaturilor malefice sau ale superiorilor, care îsi rezolva conflictele numai prin violenta. A început sa-si impuna convingerile prin forta fizica, a devenit irascibil, reactionând cu pumnul la tot ce nu-i este pe plac. În societate joaca frecvent rolurile personajelor preferate. Distinctia între bine si rau aproape a disparut, iar între realitate si fictiune granita a devenit din ce în ce mai transparenta.

Programele violente genereaza comportamente deviante
Aurora Szöcs, psiholog scolar la Colegiul National "Radu Greceanu" din Slatina, spune ca si desenele aparent inofensive au insertii de comportamente neadecvate. Apar persoane care fumeaza sau folosesc expresii argotice nepotrivite. "Unii parinti spun: "Copilul meu este cuminte, sta si câte doua ore si se uita la televizor, la desene". Total eronat. Le recomand parintilor sa închida televizorul. Nu tot ceea ce îi face placere copilului îi este si util. Acest obiectiv pe termen scurt de a "sta cuminte" poate influenta mult atingerea, pe termen lung, a unui obiectiv major: formarea unei personalitati armonioase. Am vazut un copil de doi ani care era tinut la televizor si care nu stia sa vorbeasca, pentru ca traia izolat în lumea lui. Este foarte important ca parintele sa urmareasca nivelul de violenta a programelor vizionate de copil, sa respecte indicatiile gen interzis copiilor sub 12 ani, ne-a declarat psihologul Aurora Szöcs.

Televizorul doar compenseaza lipsa afectivitatii
"Un copil abandonat, chiar daca nu la orfelinat, ci neglijat emotional, se poate transforma într-un adult nevrozat. Lipsa de afectiune îl poate urmari toata viata. Sunt carente care vor ramâne, iar adaptarea în societate se va face mai greu", spune Elena Vladislav, psiholog psihoterapeut si asistent universitar la Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti. "Manifestarile de agresivitate ale copiilor sunt, de fapt, solicitari de atentie. Neglijenta parintilor si abandonul îl determina pe copil sa împrumute modele comportamentale de la televizor si din jocurile pe calculator. Unii parinti nu îi vad ca pe oameni cu personalitate, ci ca pe niste papusi si marionete care trebuie sa faca asa cum spun ei. Acest lucru îi deruteaza pe cei mici si le da un sentiment de insecuritate, iar ambivalenta parintilor se transforma în ambivalenta la copii, care devin când buni, când rai. Eu nu sunt împotriva ca un copil sa se uite la televizor, dar trebuie sa fie controlat: cât si la ce se uita. Parintii trebuie sa le ofere alternative de petrecere a timpului liber, în care sa existe neaparat interactiune cu cei de vârsta lor. Sunt multi tineri care spun ca nu au timp sa stea cu copiii, din cauza serviciului. Nu este importanta cantitatea, ci calitatea momentelor în care le sunt aproape. Chiar si într-o ora îi pot asculta cu adevarat si le pot arata ca sunt interesati de ei si de viata lor".

Copiii se uita patru ore pe zi la desene
Centrul de Sociologie Urbana si Regionala CURS a realizat, în decembrie 2005, un sondaj pentru CNA, cu privire la violenta din programele tv. Cercetarea privind analiza comportamentului de consum de programe audiovizuale al elevilor (7-10 ani) si analize comparative pe trei grupe de vârsta (7-10 ani, 11-14 ani si 15-18 ani) privind modele culturale arata ca exista supraexpunere la programele tv. 49,09% din participantii la sondaj se uita câte 1-2 ore la televizor, iar 31,67%, câte 3-4 ore zilnic.

Personaje preferate, Tom si Jerry
Cele mai apreciate personaje de desene animate sunt: Tom si Jerry (situate pe primul loc în toate cele trei topuri), Jerry, Tom si Scooby Doo. Potrivit psihologilor, Tom si Jerry "este una dintre cele mai violente productii tv: la fiecare 20 de secunde un personaj e lovit, cade sau sufera un accident. si alte personaje sunt enumerate în cele trei topuri, dar exista si unele care apar în topul celor cu peste 1 procent, numai la anumite categorii de vârsta. De exemplu, Blinky Bell la grupa de elevi de 7-10 ani, Summy la grupa de elevi de 11-14 ani sau Ciocanitoarea Woody la grupa de 15-18 ani. Pentru elevii din grupa de vârsta 7-10 ani: Cartoon Network cu 14,8%, PROTV cu 14,6% si Minimax cu 13,8% ocupa primele trei locuri. Ele sunt urmate în cazul elevilor de 7-10 ani de Antena 1 si JETIX aproape cu acelasi scor, de circa 10%. În cazul elevilor de 7-10 ani se detaseaza net programele de desene animate (25%). Acestea sunt urmate de telenovele (9%). Emisiunile de desene animate sunt pe primul loc si pentru elevii din grupa 11-14 ani dar într-o proportie mai mica, de 13%.

Americanii spun ca deficitul de atentie nu se "ia" de la tv
Un studiu recent, realizat de o echipa de la Universitatea Texas Tech, sustine ca vizionarea excesiva a programelor de televiziune nu provoaca aparitia deficientelor de atentie cunoscute si sub denumirea de ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). ADHD este un "defect" neurologic care se manifesta prin incapacitatea de concentrare pe o singura sarcina, hiperactivitate, temperament dificil sau abilitati sociale scazute. Acestea ar aparea pentru ca parintii obositi de copiii activi îi trimit la televizor pentru a avea câteva momente de liniste.

Un baiat de sase ani mânca doar ce vedea în reclame
Un caz analizat anul trecut la colocviul "Copilul - vârstele si problemele lui", care a reunit la Bucuresti specialisti din Europa, contrazice însa rezultatele raportului american. De la doi ani, un pusti a crescut cu televizorul în fata. La sase ani, acesta îi înlocuia, deja, parintii. Copilul mânca numai ce vedea în reclame, retinea absolut tot ceea ce vedea, dar nu se putea discuta cu el. Când era certat, îsi musca mâinile pâna îsi provoca rani. În weekend, niciun membru al familiei, în afara de el, nu avea voie sa schimbe programul. Diagnosticat cu ADHD, a facut sase luni de terapie de reintegrare si a început sa vrea sa comunice cu cei din jur.

Sursa


Acasă