biserica.org:compendium:articole:viata crestina:no 4-6/2006: Va fi facut sfant parintele Ilarion Argatu?Va fi facut sfant parintele Ilarion Argatu?

 

Pe 11 mai 2006, se implinesc 7 ani de cand a plecat la Domnul parintele Ilarion Argatu. Mormantul parintelui Argatu se afla in comuna Boroaia jud.Suceava (unde odihneste si sotia sa Georgeta), biserica pe care a ctitorit-o dealtfel si in care a fost preot de mir. La aceasta biserica slujeste parintele Ieromonah Alexandru Argatu, fiul parintelui Ilarion Argatu.

 

Vineri seara, IPS PIMEN, cu un sobor de 30 de preoti, a oficiat slujba de dezgropare a parintelui Ilarion Argatu. S-au descoperit moaste intregi si frumos mirositoare. Ele au fost asezate in biserica satului.

Mii de credinciosi se aduna zilnic la biserica din Boroaia.

Va fi trecut parintele Ilarion Argatu in randul sfintilor? Ideea canonizarii arhimandritului Argatu, mort in urma cu sapte ani, a aparut la sfarsitul saptamanii trecute, dupa deshumarea trupului neinsufletit al acestuia, inmormantat la biserica din localitatea suceveana Boroaia.

Cei peste o mie de credinciosi prezenti au ramas uimiti cand corpul parintelui Argatu a fost scos afara si era aproape intact.

“Se ruga pana adormea si se trezea rugandu-se”

In comuna, parerile sunt impartite. Cei mai multi sunt convinsi ca ceea ce s-a intamplat cu parintele, considerat unul dintre cei mai mari exorcisti dintre duhovnicii romani, e o adevarata minune, dar exista si voci care nu cred intr-un semn divin.

La 86 de ani, arhimandritul Ilarion Argatu a plecat la Domnul. “Viata sa a fost o flacara. Se ruga pana adormea si se trezea rugandu-se”, il caracteriza Inalt Prea Sfintitul Teodosie Snagoveanul. A cerut sa fie inmormantat in comuna Boroaia, acolo unde a ridicat, cu eforturi inimaginabile, o frumoasa biserica si unde a slujit cel mai mult ca preot. Dorinta i s-a indeplinit.

Din momentul in care trupul parintelui a fost depus in biserica, lacasul de cult a devenit loc de pelerinaj pentru credinciosii din zona.

Pelerinaj la mormant

Vestea ca trupul parintelui Ilarion Argatu nu a putrezit s-a raspandit imediat. Sute de credinciosi si fete bisericesti au calcat pragul bisericii de la Boroaia, sa se inchine si sa se roage la mormantul arhimandritului. Cu totii voiau sa vada minunea. “Simtim mare putere la sfintia sa. De cand suntem in preajma lui nu simtim nici oboseala, nici foamea, nimic”, marturiseste una dintre femeile ingenuncheate langa sicriul arhimandritului. E venita tocmai de la Constanta. “Noi credem si marturisim ca-i sfant, si venim cu toata credinta si evlavia, si toata puterea si sfintirea la el ca sa luam iertare, sa ne ierte de greseli, sa fim mantuiti prin el”, completeaza un batran.

Totusi, prin comuna sunt si persoane care nu cred in varianta mumificarii, considerand ca, mai degraba, sunt meritele celor care au imbalsamat trupul neinsufletit al parintelui.
O alta explicatie a celor care nu cred in mumificarea corpului arhimandritului este legata de conditiile de umiditate in care acesta a fost pastrat, in cripta din biserica.

“Cum nu-s degetele la fel, tot asa nu-s si oamenii. Sunt care-s din alta secta, alt calendar, alta rasa cum ar veni. Ilarion Argatu a fost un adevarat preot, multi oameni a lecuit”, spune Constantin Maxim, un localnic. “Da, da - il sustine o alta sateanca - eu am auzit de o fetita care nu vorbea deloc si o venit la parintele Argatu si, dupa cateva zile, cand or venit parintii sa o vada a inceput sa strige: Tata, Mama!”.
Una dintre maicutele adunate in jurul sicriului sopteste: “Miroase atat de frumos a mireasma. Eu am citit foarte multe carti si toti sfintii miros a mireasma”.

Puterea credintei

Despre Ilarion Argatu se poate vorbi la nesfarsit. Nu exista loc in tara unde sa nu se fi auzit de el, sa nu fie oameni asupra carora s-a revarsat harul parintelui. Alexandru Argatu, fiul parintelui, isi aminteste ca, odata, tatal sau a vrut sa-i demonstreze unui ateu puterea credintei. “I-a spus: “Uite, vezi copacul acela din gradina?

Ma rog la Dumnezeu si se usuca”. Si cand s-a uscat, ateul a spus ca or intrat viermii in el si l-or mancat. Ei, ca sa-i dovedeasca ca prin credinta se poate face orice, l-a chemat si i-a aratat niste salcami. Erau in sir, unul dupa altul. “Eu, spunea el, am sa ma rog la Dumnezeu, unul sa se usuce, unul sa ramana, unul sa se usuce...” Si asa a fost!”

O viata inchinata bisericii

Arhimandritul Ilarion Argatu s-a nascut in 1913 in satul Valea Glodului, intr-o familie numeroasa. A facut Facultatea de Teologie de la Cernauti si Scoala de ofiteri de la Bacau. A fost hirotonit preot in anul 1940, an in care s-a si casatorit cu Georgeta Mihailescu, impreuna cu care a avut cinci copii. In 1972 a ramas vaduv, iar in 1973 s-a calugarit la Manastirea Antim, din Bucuresti. A petrecut apoi cativa ani la Manastirea Caldarusani, iar ultimii 19 ani din viata i-a trait la Manastirea Cernica.

Pagina web - www.parinteleargatu.ro

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită