biserica.org:compendium:articole:viata crestina:no 4-6/2006: Renasterea artei dangatului de clopotO etapa noua a renasterii artei dangatului de clopot

 

În ultimii ani a început sa creasca procesul de refacere a clopotnitelor si completarea lor cu clopote in R. Moldova. Majoritatea clopotele sînt produse în tara, pentru prima data în istorie (Centrul Artei de Clopote din Chisinau,), iar restul sînt aduse din România, Ucraina, Belorusia si Rusia. Dar, refacerea clopotnitelor si completarea lor cu 2-3 clopote înca nu rezolva problema executarii dangatului de clopot canonic. Pentru aceasta este necesar ca setul de clopote din clopotnite sa fie de cel putin din cinci clopote. În ultimul timp preotii parohi din cadrul Bisericii Ortodoxe depun eforturi mari în renovarea artei dangatului de clopot prin majorarea numarului de clopote si largirea diapazonului de sunet de la clopotele tril pîna la cele bas.

 

Nodul Gordian al întregii problematici legate de dangatul de clopot canonic îl constituie lipsa clopotarilor si a institutiilor care se preocupa de instruirea lor. Centrul Artei de Clopote a încercat sa instruiasca clopotari pe baze obstesti reiesind din posibilitatile sale. În decurs de un an în Centru au luat cunostinta cu arta dangatului de clopot si au primit indicatii despre suspendarea si executarea dangatului de clopot canonic 27 de clopotari, au fost organizate excursii pentru studentii institutiilor superioare de învatamînt care au facut cunostinta cu exponatele Muzeului-azil de clopote din sec.XVIII-XX, au luat cunostinta cu procesul tehnologic al crearii clopotului, atît din vechime, cît si actual. În incinta Centrului fiecare vizitator poate lua cunostinta cu confectionarea stegurilor, restaurarea si confectionarea obiectelor de cult – cruci, candelabre, potire, îmbracamintei de metal a sfintilor de pe icoane, sculptatul artistic în lemn. Aceste actiuni filantropice continua si în prezent, iar scopul lor este renasterea si promovarea artei dangatului de clopot. Însa, aceste masuri sînt insuficiente pentru instruirea clopotarilor.

 

Constientizînd aceasta problema actuala, Universitatea de Teologie Ortodoxa din Chisinau, la propunerea decanului Facultatii de Teologie Ortodoxa dn Ciubotaru Valeriu, cu sustinerea Pro-rectorului Universitatii de Teologie Ortodoxa Pr. Veceaslav Cazacu si a cadrelor didactice, a aprobat introducerea unui curs nou care este orientat spre instruirea clopotarilor. Cursul „Bazele artei dangatului de clopot ortodox” este prevazut pentru studentii anului III si are 50 de ore dintre care 30 de ore sînt practice. El cuprinde date istorice despre aceasta arta bisericeasca, notiuni de baza despre tehnologia de turnare a clopotelor, notiunile principale ale dangatului de clopot canonic, problemele aranjamentului canonic a clopotelor în clopotnita, executarea corecta a dispozitivului de tragere a clopotului, executarea canonica a dangatului de clopot în cadrul slujbelor, tainelor si ierurgiilor, regulile de folosire si pastrare a clopotelor etc.

 

La realizarea acestui curs participa cadrele didactice din Centrul Artei de Clopote si ieroschimonahul Ieremia din manastirea Curchi care conduce orele practice. Orele practice se petrec în Centrul Artei de Clopote, dar speram ca din anul de studiu viitor ele se vor desfasura în clasa speciaizata din cadrul Universitatii de Teologie Ortodoxa, în acest scop noi am început realizarea unui set de clopote 4, 8, 16, 28, 52, 130 kg si a dispozitivului de suspendare a clopotelor.

 

În luna februarie au avut loc primele ore practice conduse de parintele Ieremia care este un clopotar ce îmbina cunoasterea dangatului de clopot canonic cu formarea duhovniceasca. Îmbinarea acestor doua aspecte se concretizeaza într-o dimensiune profund crestina care trebuie sa fie caracteristica fiecarui clopotar.

 

 

Ca rezultat al acestor actiuni studentii Universitatii de Teologie Ortodoxa au obtinut un curs foarte necesar în misiunea Bisericii Ortodoxe într-o lume secularizata, iar bucuria lor a fost sustinuta de deprinderile dobîndite în timpul cursului practic atunci cînd simti ca metalul neînsufletit a clopotului trezeste la viata duhovniceasca crestinii. Speram ca în timp acest curs sa fie parcurs de fiecare clopotar din cadrul Bisericii Ortodoxe pentru a ridica la nivelul cuvenit aceasta arta bisericeasca atît de veche si atît de bogata în continutul sau duhovnicesc, emotional, simbolic, liturgic si dogmatic.

 

Iurie Terehov, sculptor-restaurator,

co-presedintele Asociatiei „Clopotul ortodoxiei”,

academician al Academiei Ortodoxe Ruse (or. Moscova).

 

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită