biserica.org:compendium:articole:viata crestina:no 4-6/2006: Sfânta si Marea Joi



Sfânta si Marea Joi

 

Sfânta si Marea Joi

În aceasta zi praznuim patru lucruri si anume: sfânta spalare, Cina cea de Taina, Rugaciunea din Ghetsimani si prinderea Domnului.

Sfânta spalare ne arata taina cea necuprinsa de minte a smereniei Domnului, care, din nemasurata sa bunatate, ne-a aratat calea cea mai buna de urmat -smerenia- când a spalat picioarele ucenicilor Sai. Aici se afla ascunsa o taina ascunsa deoarece se descopera ca Domnul venise pentru a spala pe toti oamenii de întinaciunea pacatului, iar El Curatia desavârsita nu avea nevoie de spalare. Omenirea fara de spalarea Lui nu putea avea parte de Dânsul. La sfârsitul Sfintei Liturghii se face rânduiala spalarii picioarelor, care se practica mai ales în manastiri si catedrale. Lectia cea mare de smerenie pe care ne-a dat-o Domnul spalând picioarele ucenicilor acum începe omenirea sa o învete.

La Cina cea de Taina încep deja Sfintele Patimi: „ Luati, mâncati, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi… beti dintru acesta toti, acesta este Sângele Meu, care se varsa pentru voi si pentru multi…” Acum începe trupul sa se frânga si sângele sa se verse si nu va conteni pâna la sfârsitul veacurilor: „Aceasta sa o faceti întru pomenirea Mea”.

Cu rugaciunea din Ghetsimani si cu prinderea Domnului intram în Vinerea Mare.

Sursa

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită