biserica.org:compendium:articole:viata crestina:no 4-6/2006: Sfânta si Marea LuniSfânta si Marea Luni

 

Prima zi din Saptamâna Patimilor poarta denumirea de 'Sfânta si Marea Luni'. Aceasta zi aminteste de evenimentele petrecute dupa intrarea Mântuitorului în Ierusalim. La Utrenie se citeste pericopa evanghelica a blestemarii smochinului neroditor de catre Mântuitorul. Smochinul neroditor este un simbol al celor necredinciosi, care vor fi pedepsiti la a doua venire a Mântuitorului. În prima zi a Saptamânii Patimilor este pomenit si 'Iosif cel preafrumos'.

Acesta a fost fiul Patriarhului Iacov din Vechiul Testament. Vândut de fratii sai unor negustori egipteni, Iosif a devenit mâna dreapta a Faraonului, ajutându-i pe fratii sai în timpul unei grave crize economice din Tara Sfânta.

Din aceste pilde se desprind doua întelesuri: unul istoric privind poporul evreu în asteptarea venirii lui Mesia altul duhovnicesc, eshatologic, privind pregatirea si asteptarea celei de a doua veniri a Mirelui.

Prea Frumosul Iosif este pomeni pe de o parte pentru curatia lui, pe de alta, pentru ca este icoana a Mântuitorului. Asa cum Iosif fusese vândut de fratii sai cu gândul ucigas, dar mai târziu se facuse izbavitorul lor, hranindu-i cu pâine în vremea foametei, tot asa si Mântuitorul Iisus Hristos a fost vândut si dat la moarte de neamul Sau, dar S-a facut mântuire lui Israel si întregului neam omenesc, hranindu-ne cu pâine cea cereasca a Preacuratului Sau Trup.

Iosif este „preafrumos” nu prin frumusetea trupeasca ci prin frumusetea curatiei sale. Curatia, întreaga întelepciune, este o numire cuprinzatoare a tuturor virtutilor, semnul credinciosiei statornice fata de Dumnezeu. De aceea, tot pacatul este întinare, necuratie, desfrânare întrucât omul pacatuind paraseste pe Mirele cel adevarat, pentru care a fost creat si alearga la diavolul cel necurat.

Sursa

 

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită