biserica.org:compendium:articole:viata crestina:no 4-6/2006: Deniile Sfânta si Marea MartiSfânta si Marea Marti

 

Sfânta si Marea Marti

Sfânta si Marea Marti ne pregateste pentru intrarea în camara Mântuitorului cu doua parabole despre viata vesnica: parabola celor zece fecioare si parabola talantilor.

Prima pilda asemuieste intrarea în viata vesnica cu o nunta. Hristos este Mirele care ne cheama pe toti la ospatul Sau de nunta, dar pentru a intra împreuna cu Mirele, trebuie îndeplinite conditiile aratate în parabola celor zece fecioare: veghere, feciorie, si untdelemn în candele. Despre veghere si curatie ne-a învatat pe larg sfânta si marea Luni, acum se staruie îndeosebi asupra untdelemnului. Sfintii Parinti înteleg prin untdelemnul din candele fecioarelor milostenia, ceea ce înseamna ca pentru a fi mântuitoare fecioria trebuie unita cu milostenia. O fapta buna pentru a fi virtuoasa are nevoie de o garantie ca scopul ei duce la Dumnezeu.

Rostul acestei pilde la sfârsitul postului nu-i greu de ghicit. În curgerea postului omul este mai atent la ostenelile cele trupesti: post, nevointa, metanii, care bine facute duc la subtierea trupului, la curata, la feciorie, fecioria fiind o sinteza a virtutilor trupesti. Ea oglindeste chipul cel din afara, forma virtutii. Milostenia însa ca dragoste de Dumnezeu si de aproapele oglindeste mai ales fata launtrica a virtutii, scopul ei. Adevarata virtute trebuie sa le uneasca pe amândoua: ostenelile trupesti cu virtutile sufletesti. Fecioria trebuie sa se împodobeasca cu milostenia astfel nu este mântuitoare.

Cealalta pilda, a talantilor, ne atrage luarea aminte, mai ales asupra a doua lucruri. Omul este dator sa fie virtuos. Mântuitorul ne-a poruncit adeseori „Fiti desavârsiti”, „Fiti sfinti”, pentru ca omul are deja darul sfinteniei de la Sfântul Botez. A primit de la Stapânul talantul, el trebuie doar sa-l negutatoreasca, facând faptele pentru care a primit putere.

Pilda mai arata ca înmultirea talantului nu o face omul singur, ci numai prin altul prin zaraful de care pomeneste Stapânul, si care reprezinta pe cei saraci. Înca o data vedem cât sunt de mari faptele dragostei fata de aproapele.

Sursa

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită