biserica.org:compendium:articole:viata crestina/no1-3-2007/ Stiri comunitare


 

VIAŢA CREŞTINĂ

2007– NO.1-3 (Ianuarie-Martie, 2007 ) – VOL. 50, ISSUE 1-3

 

ANUNTURI COMUNITARE

 

La Boboteaza,  cuvenita apologie!

 

Ca si duhovic al D-Voastra predicam cu si fara vreme despre sensul viaetii noastre spiriatuale în Hristos. Fiecare aduna cât mai multa "materie",  si nu stie pentru ce aduna,  caci atunci când plecam din lumea aceasta nu luam nimic cu noi în groapa.

Suntem chemati deci fratilor sa ne sfintim viata noastra. Biserica o face de 2000 de ani. Încercam sa vizitam casele enoriasilor nostri macar odata pe an,  la Boboteaza.

Din nefericire, datorita distantelor geografice,  si a altor servicii religioase si activitati administrative,  nu am reusit în cele 2 luni dela începutul anului 2007 (ianuarie si februarie) sa vizitam pe toti credinciosii, fapt pentru care cerem iertare si îngadunita. Nu uitati însa ca sfintirea caselor se poate face în tot timpul anului. Credinciosii nevizitati,  si care doresc sa aiba locuintele binecuvântate în timpul anului 2007,  poti sa ne contacteze telefonic pentru aranjamente.

 

Anunturi dela reuniune

 

Bake si Boutique Sales

 

Reuniunea de Doamne anunta Bake si Boutique Sale, în duminica Floriilor 1 Aprilie 2007.

Avem nevoie de ajutorul tuturor membrilor si sprijinitorilor parohiei noastre a aduce donatii financiare, obiecte de artizanat (noi), si preparate culinare pentru acest proiect.

 

Agapa de Pasti

 

La sfârsitul Liturghiei Pascale, Reuniunea Doamnelor ofera traditionala Agapa de Pasti. Rugam toate doamnele comunitatii sa aduca ofrande de oua rosii, cozonaci, friptura de miel, etc. pentru a oferi participantilor la sfânta slujba.

 

Plicuri de Pasti

 

Dragostea Dvoastra fata de Iisus cel Rastignit si Înviat, acum 2000 de ani,  o puteti dovedi printr-un "dar" (anume o donatie financiara catre Sfânta noastra biserica,  prin intermediul plicului de Pasti capsat în prezenta revista),  si participarea dumneavoastra,  alaturi de întreaga familie,  la divinele Slujbe din Ziua Sfintei Învieri,  si în întreaga Saptamâna Luminata,  pâna la duminica Sfântului Toma. În anticipatie,  Va multumim!

 

Membria la Reuniune 2007

 

Rugam toate doamnele Reuniunii sa-si achite membria la Reuniune pe anul 2007. Totodata lansam un apel fierbinte catre toate doamnele, si domnisoarele din comunitate a se înscrie în Reuniune, începând cu acest an, 2007, ca sa putem sprijini efectiv noul proiect de construire al noii Biserici si a complexului adiacent.

Membria la Reuniune este de numai : $ 20.00 anual. Asteptându-va, va multumim în anticipatie.

 

Pledge/Membrie 2007

(un apel fierbinte,  dela suflet)

 

Nu uitati. Bisericile se întretin numai,  si numai din modestele donatii pe care credinciosii le fac sfintei biserici. Guvernul nu ajuta cu nimic (astazi,  întelegem noi,  nici chiar în România). Episcopia nu numai ca nu ajuta financiar,  ci ea însasi se întretine din donatiile noastre. $ 50.00 dolari din donatiile dumneavoastre catre parohie îi trimitem anual la episcopie. Pentru cei cca 200 de membri,  noi trebuie sa platim la Episcopie între $ 10, 000 si 15, 000.00.

Fara contributiile d-voastre,  noi nu putem sa ne întretinem,  si nici nu vom putea ajuta Episcopia. Si iarasi,  nu uitati ca noi,  la "Sfânta Treime" suntem quotati a fi una dintre cele 10 mari parohii ale Episcopiei. Daca noi nu ajutam,  atunci cine ar potea sa contribuie!!!??? Implorandu-Va,  asteptam donatiile d-Voastre de membrie/ fagaduinte/ donatii. Ajutati-ne! - Va multumim!

 

Vizitarea Vârstnicilor si Bolnavilor

 

Cu ocazia sfintelor sarbatori ale Pastilor,  Învierea Domnului, 2007 - parintele paroh va cauta sa vizite toti enoriasii vârstnici si bolnavi,  aflati în spitale,  case convalescente sau acasa. În eventualitatea ca cititorii revistei noastre cunosc si alti enoriasi,  în afara celor mentionati mai jos,  care doresc sa fie vizitati si împartasiti la Sfintele Sarbatori ale Învierii Domnului,  va rugam sa-i dati de stire parintelui,  la telefonul cancelariei parohiale (323) 255-8583.

 

Colecta de flori pentru decorarea Sfântului Mormânt în Vinerea Patimilor

 

Multumim tuturor credinciosilor bisericii noastre care în anii trecuti si-au dovedit din plin generozitatea lor la colecta de cumparare de flori pentru decorarea Sfântului Mormânt în Vinerea Patimilor. Reuniunea Doamnelor va solicita si anul acesta a contribui la colecta de strângere de fonduri pentru cumpararea florilor. Dnele Livia-Ecateriana Literat si Elena Popa, prezente la biserica în fiecare duminica, va stau la dispozitie, acceptând cu recunostinta donatiile Dvoastre.

 

Familia Ioan si Nastaca Cociuban au decorat Sfânta Cruce

 

La duminica a 3-a din Sfântul si Marele Post, Ziua Crucii, familia Ioan si Nastaca Cociuban a decorat Sfânta Cruce pentru procesiunea liturgica, aducând astfel multumita lui Dumnezeu pentru sanatatea familiei si toate binecuvântarile lui Dumnezeu.

 

CONCURS DE CUNOSTINTE BIBLICE

 

Sâmbata 2 decembrie 2006 a avut loc concursul pan-ortodox de cunostinte Biblice, organizat de Consiliul Clerului Ortodox din Sudul Californiei. Au participat 34 de echipe, ale multor Biserici Ortodoxe, din mai toate jurisdictiile. Echipa Bisericii noastre “Sf. Treime” a fost alcatuita din tinerii Dorian Serban Jr , Anda Serban si David Muntean , carora din suflet le multumim, si pe care îi felicitam din tot sufletul. Desi timpul de pregatire a fost destul de scurt, tinerii nostri s-au calificat pe locul #4. Dorim sa multumim si pe aceasta cale organizatorilor concursului, ipodiaconului Liviu-George Constantinescu responsabilul cu formarea si pregatirea echipei Bisericii noastre; precum si doamnele Agripina Serban, si subsemnata, presedinta Consiliului parochial, care au aranjat transportarea tinerilor, si au însotit si sustinut moral tinerii participanti ai bisericii noastre. Mii de multumiri, si felicitari sincere.

 

Grupul coral "Ars Caminis" la Sf. Treime

 

Grupul coral "Ars Caminis" a sustinut un program de colinde la Sfânta Treime, Sâmbata 16 decembrie 2006. Grupul coral "Ars Carminis" de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, s-a aflat intr-un turneu in comunitatile romanesti, si romano-americane de pe intreg teritoriu al Statelor Unite, din binecuvantarea IPS Sale Arhiepiscopul Nathaniel (ROEA-Vatra Romaneasca din USA).

 

PROGRAM SPECIAL DE COLINDE, ÎN ZIUA DE CRACIUN

 

Luni 25 decembrie, ziua de Craciun, la finele Sfintei Liturghii, a avut loc, în sala mare parohiala un program exceptional de Colinde Românesti si Americane, organizat de dl. Gabriel Vamvulescu, cu prezenta doamnei profesor de pian, dr. Silvia Totan, tenorul Daniel Stoica, si soprana Georgeta Grigore de la Opera din Craiova. La finalul programului, participantii au primit vizita lui Mos Craciun prin Paul Eremenco, care, a oferit daruri micilor enoriasi.

 

Reuniunea Doamnelor doreste sa multumeasca tuturor credinciosilor care au servit ofrande în Ziua de Craciun înainte programului de Colinde, dupa cum urmeaza: Maria Pincu (IMO sotului Traian) si Emilia Popa, Elena Gheorghiu, Maria Clotan, Daniela Cufuioti, Daniela Cicu, Florica Cataloiu, Mirela Predescu, Alexandru Gheorghiu, Diana Stefanescu, Paula Ciocan, Ana Birtoc, Maria Anton, Livia-Ecaterina Literat, Marzlena Theodore, Nina Radu, Ioana Muntean si Mariana Cadia (D-na Cadia a pregatit si oferit pengutele cu daruri pe care Mos Craciun le-a împartit copiilor, la sfârsitul programului de colinde).

 

Revelionul 2007

 

Consiliul Parohial si Reuniunea Doamnelor au organizat Revelionul 2007, in sala mare parohiala. S-au depus eforturi deosebite, sacrificandu-se chiar propria bucurie de a petrece, pentru ca cei 170 de compatrioti si invitati sa se simta bine.

Amintim eforturile facute de consiliul parohial, sub presedentia subsemnatei, Presedinta Reuniunii Doamnelor - dna Getta Jercan, dna Preoteasa Elena Alecse, dl Constantin Jercan, dna Sabina Popescu, rezervatii si plasamentul la mese a invitatilor, si impreuna cu administratorii Lenuta si Ioan Cociuban au asigurat decoratul si ambientul salii. O contributie importanta si-au adus fam. Vasile Rotaru, Cadia si Predescu- respective dna Mariana Cadia cu fiica si nepoata. O nota aparte se cuvine fam Ana si Grigore Birtoc care a contractat formatia muzicala, au gazduit-o si a fost peste tot- la bar, la bucatarie, la servitul invitatilor toate facandu-le cu altruism si bucurie. Coloana Sonora a fost sustinuta de orchestra Rapsodia Ardealului, din Chicago. Succesul financiar, ce va fi prezentat în rapotul casierei, vorbeste dela sine.

 

Sf. Treime: Colinde, Craciunul cu Inalti Oaspeti din Romania

Astazi S-a nascut Hristos, Mesia chip luminos;
Laudati si cantati si va bucurati……


Biserica Ortodoxa Romana "Sfanta Treime" din Verdugo Road, Los Angeles, California, pastorita de P. C. P. Protoiereu Constantin Alecse, a revarsat credinciosii, in marea sala parohiala, cei care au dorit s-L intampine pe Pruncul Iisus la prima Sa venire, depasind cu mult capacitatea Bisericii. Multimea a dorit sa inceapa Marea Sarbatoare imbogatindu-se duhovniceste, participand la Sfanta Liturgie, incununata de Troparul Nasterii Mantuitorului. A coslujit alaturi de P. C. P. paroh Constantin Alecse, parintele Virgil Anton, la strana, raspunsurile liturgice fiind date, in tonalitati inaltatoare, de dl. Gabriel Vamvulescu. La Sf. Altar, au ajutat Ipodiaconii Liviu Constantinescu si Panait Cofuioti. Dupa savarsirea celor sacerdotale, toti participantii au fost invitati in sala parohiala, unde Doamnele Reuniunii au pregatit gustari. Deasemenea, distinsele doamne Maria Pincu si Emilia Popa, au servit un bogat menu spre pomenirea neuitatului enorias, Traian Pincu, care in urma cu sapte ani, chiar in ziua Nasterii Domnului, s-a savarsit din viata.

In continuare, din initiativa dlui Gabriel Vamvulescu si prin purtarea de grija a parintelui Constantin Alecse, am fost onorati cu prezenta doamnei profesor de pian, dr. Silvia Totan, slefuitoarea talentelor diamantine, bas bariton G.Vamvulescu; tenorul Daniel Stoica, invitat al scenelor din Austria, Ungaria si al celor romanesti; soprana Georgeta Grigore de la Opera din Craiova, care la doar 31 de ani, are in repertoriu insufletirea eroinelor din Tosca, Falstaff, La Boheme, Carmen, Cavaleria Rusticana, etc..., cat si un bogat repertoriu simfonic din JSBach; Handel; Mozart; Beethoven.

Doar patru, dar au reusit sa deschida ferestrele sufletelor noastre si sa le inunde cu armonii bine placute i-am admirat si ascultat cantand Colindele noastre cu cuvinte simple si rascolitoare .Auzindu-le acordurile melodice, vocea d-lui Gabriel Vamvulescu iti sugereaza ecourile Carpatilor inaltele, lui D Stoica sunt ca freamatul falnicilor codri ai Romaniei prin frunzele si ramurile carora suflarea vantului canta cu milioane de voci, tainicile doine milenare izvorate din duioasele suflete ale strabunilor iar vocea sopranei Georgeta Grigore, sugereaza susurul apelor care dupa ce coboara tumultos descatusate din stransoarea muntilor isi gasesc linistea sub imbratisarea manoaselor campii ostoindu-le zbuciumul primar.

Dupa ce ne-au desfatat sufletele ascultand nemuritoarele colinde romanesti, fiecare dintre cei trei protagonisti, acompaniati profesional si cu caldura mentorului, si-au etalat talentul in mod individual.

Daniel Stoica a dat tonul cu nemuritoarea Granada. Acordurile pianului prefateaza dezlantuirea furtunii, intrarea vocala a tenorului parcurge un crescento sunetele escaladand treapta cu treapta pana la acute, cand interpret si ascultatori, sunt cuprinsi de extazul trairii ritmului, atingand apogeul placerii auditive.

Dupa tumultul Granadei, vocea calda a sopranei coboara linistea in universul nostru prin revarsari de acorduri, turnand picaturi de bucurie in auzul nostru in timp ce pianul modeleaza armonios prin acompaniament, margaritare sonore.

Este randul lui Gabriel Vamvulescu ca printr-o interpretare de inalt profesionalism, sa ni-l aduca pe scena pe Ion-Nebunul din Napasta de Sabin Dragoi, care fiind acuzat de o crima pe care n-a comis-o, are accese de nebunie, din haosul carora se contureaza vedenii cu Maica Domnului. Interpretul, prin gravitatea vocii si jocul de scena, zugraveste drama lui Ion ,facandu-ne s-o traim alaturi de el si sa-i fim solidari sau compatimitori ,spre a-i indulci nenorocirea. Vedenia cu Maica Domnului, induce in sufletul sau zbuciumat, un licar de lumina, sugarandu-i calea spre izbavire.

Si asa, intr-un timp relativ scurt, am trait o multitudine de sentimente, de la cele duhovnicesti la cele culturale si comunitare.

Dar iata ca-si face aparitia Mos Craciun prin Paul Eremenco, care, de sub bogata poala a traditionalului brad ofera daruri micilor enoriasi, plini de emotii si bucurie.

Asa s-a implinit prima zi de praznuire comunitara a Nasterii Domnului, dupa care ne-am indreptat la casele noastra spre a desavarsi bucuria adusa pe pamant de Nasterea Celui fara de-inceput.

Ion Anton, Los Angeles.

 

Liantii Unitatii: Manifestari culturale 2006 la Sfanta Treime

Aproape sau departe de vatra stramoseasca, romanul prin constructia lui sufleteasca, in momentul de Sarbatoare, este fericit numai in masura in care imparte fericirea cu confratii sai sau cu alte neamuri.

Starea afectiva converge spre polul unitatii, a trairilor de grup.

Salba de Sarbatori prilejuita de Nasterea Domnului si preluarea stafetei vremii de un tanar an, prin jocul hazardului, sunt plasate intre doua Istorice Uniri a frailer de aceeasi identitate - Unirea Intregirii Neamului de la 1918 si cea de la 24 ianuarie 1859.

Amandoua fiind impliniri cruciale ale nazuintelor de veacuri a celor de-o credinta si o limba. Animati de asemenea simtatinte entuziaste, dupa infaptuirea unitatii la masa tratativelor, urmeaza o lunga si dificila cale, aceea a infaptuirii unitatii sufletesti.

In acest sens organizatii culturale de masa, Pantheonul credintei stramosesti-Biserica, ambasadori luminati ai neamului, actioneaza in sensul aducerii fratilor in unitatea de credinta si cultura, pentru ca din firele dragostei de glie, sa se tese trainicul brau al untitatii.

Un loc de traire a idealurilor spirituale este Biserica indiferent de confesiunea ce o imbraca. Manifestarile culturale in diaspora sunt poli de atractie pentru comunitati, oricat de dispersate ar fi in spatiu.

 

In luna decembrie 2006 ne-a vizitat un grup coral Ars Carminis format din 8 tineri talentati si entuziasti. Au concertat in zilele de 16 si 17 decembrie, incantand cu glasurile si verva lor tinereasca, sute de ascultatori adunati la Biserica Sfanta Treime din Verdugo Rd., parohia P.C.P. Constantin Alecse; la Biserica Sf. Maria din Anaheim, pastorita de P.C.P. Cornel Avramescu, unde au dat plini de traire duhovniceasca, raspunsurile leturgice, dupa care au sustinut un concert de colinde romanesti si internationale. A urmat o agapa frateasca un alt prilej de comuniune. Seara, au concertat la parohia din Hollywood pastorita de Arhimandrit Nicodim.

Dirijor si solist vocal Siluan Eloi. Mesajul lor a nins in sufletele ascultatorilor petale de crin, au semanat la cei care i-au ascultat prima oara roditoarele seminte ale milenarelor traditii, iar pe cei care au nostalgia mirifica a plaiurilor natale, i-au transportat in vremurile care au devenit frumoase si scumpe amintiri.

Din initiativa parintelui Constantin Alecse, s-au format grupuri de colindatori care au vestit in multe case bucuria Nasterii Mantuitorului.

Deasemenea, Consiliul Parohial si Reuniunea Doamnelor au organizat un banquet, Revelionul 2007, in sala mare parohiala.

S-au depus eforturi deosebite, sacrificandu-se chiar propria bucurie de a petrece, pentru ca cei 170 de compatrioti si invitati sa se simta bine.

Au facut aceasta Presedinta Consiliul Parohial - dna Livia-Ecaterina Literat, Presedinta Reuniunii Doamnelor - dna Getta Jercan, dna Preoteasa Elena Alecse, dl Constantin Jercan, dna Sabina Popescu - rezervatii si impreuna cu administratorii Lenuta si Ioan Cociuban au asigurat decoratul si ambientul salii.

O contributie importanta si-au adus fam. Vasile Rotaru, Cadia si Predescu- respective dna Mariana Cadia cu fiica si nepoata.

O nota aparte se cuvine fam Ana si Grigore Birtoc care a contractat formatia muzicala, au gazduit-o si a fost peste tot- la bar, la bucatarie, la servitul invitatilor toate facandu-le cu altruism si bucurie.

Coloana Sonora a fost sustinuta de orchestra Rapsodia Ardealului, din Chicago. Antrenul a fost pe toate gusturile si varstele. Ne-au purtat pe aripile muzicii: seful orchestrei- Mitica Grigorut, organist si vocal, Danut Lazar, saxafon, Romica Andras, acordeon, iar in avanpost fiind tanara solista vocala - Lacrimioara Baboi, aducand prin vocea ei calda acorduri melodice din toate zonele tarii- muzica populara, usoara, cantece de petrecere, melodii mai noi sau tetro, rascolind in fiecare, dupa varsta, entuziasm tineresc, dragoste de viata, sau fiori nostalgici.

Ritmurile orchestrate au indus in cei de pe ringul de dans unduiri mladioase, picioarele au vorbit ochiului despre firea fiecaruia, pasii au fost cand de balet mangaind ringul cind revarsari de energie tumultoasa iar miscarea mainilor a modelat in aer formele gratioase ale Eutherpei.

Sub impulsul chemarii fratesti a fost si un grup de romani basarabeni integrandu-se armonios in atmonsfera sarbatoreasca. Numesc cativa: Victoria si Anatol Resmeritza, Alexandra si Valeriu Arvat, Victoria, Ecaterina, Marsa, Rita, Liuba.

Numai ce invitatii au spus adio ultimelor imagini din anul vechi si intorsi spre musafirul asteptat cu mari sperante si incredere, i-au urat entuziasti Bun Venit, cantandu-i-se Multi ani traiasca.

Anul care a venit marcheaza si un eveniment major, mult asteptat pentru Romania, revenirea in marea familie a Europei, din care fusese izolata de imensul lagar imprejmuit cu sarma ghimpata de catre discipolii deavolului – maleficii comunisti.

Cu siguranta, ca deschiderea usilor de intrare in concertul tarilor civilizatie, naste sau ar trebui sa nasca in fiecare roman sentimentul unor asteptate gesturi si obligatii de raspuns primitoarelor gazde.

Spre dimineata ne despartim cu credinta ca spiritul de unitate a Neamului a fost din totdeauna fermentul regenerarii fizice si spirituale. Pantheonul credintei ne uneste, ne cheama deoarece in el Il intilnim pe Dumnezeu, care este IUBIRE, asa san e ajute intru Multi si fericiti ani. Ion Anton – Los Angeles

 

Ioan Mihesan face ocolul lumii intr-un scaun, cu rotile, cu ambele picioare amputate

Duminica, 21 ianuarie 2007, credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane "Sf. Treime" din Los Angeles, CA, au contribuit cu suma de peste $ 500.00 la colecta de ajutorare a dlui Ioan Mihesan, imobilizat intr-un scaun cu rotile, cu ambele picioare amputate, care face ocolul lumii, pornind inca din 2004, spre a obtine resurse din partea compatriotilor ca sa-si creasca cei 2 copii.

Nu ne ramane decat sa multumim credinciosilor bisericii noastre pentru generozitate, si oaspetelui Mihesan un drum curat in calatoria intreprinsa.

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită