biserica.org:compendium:articole:viata crestina:2007:No X:11-11-07-council.htm


 

SEDINTA CONSILIULUI PAROHIAL DIN 11/11/07

 

Sedinta Consiliului Parohial din Noiembrie 11, 2007 a avut loc la Biserica Sfanta Treime si a inceput la orele 12:45 PM cu Rugaciunea de Invocare.

S-a citit tabelul nominal de catre secretara Consiliului, Dna Dora Serban. Au fost prezenti 18 membrii .

Parintele Paroh C. Alecse citeste si supune spre aprobare agenda acestei sedinte care include discutarea evenimentelor petrecute dinaintea Sf. Pasti cuprinse in revista “Viata Crestina “ din ianuarie – aprilie 2007, raportele diferitelor activitati, precum si pregatirea activitatilor viitore. Agenda a fost aprobata in unanimitate.

Parintele Constantin Alecse prezinta pregatirea numarului urmator al Revistei”Viata Crestina”.

S-a facut un raport al Banchetului Pascal care a avut loc la data de 08 Aprilie 2007 in sala mare Parohiala. A fost invitata formatia Rapsodia Ardealului. Au participat 130 de persoane. (biletele vindute au fost in valoare de $4,100.00 din care muzica a fost $700.00 si alte cheltuieli $1950.00) cu un profit de $1,350.00.

Donatiile prin plicuri sau la epitropie au fost mentionate in revista “Viata Crestina”.

Banchetul de Hram a avut loc la data de 27 Mai 2007 la orele 1:00PM in sala mare Parohiala, unde a cantat “Rapsodia Ardealului”. Profitul a fost de $1,778.00 (bilete vindute in valoare de $2,017.00, cheltuieli $1,539.00, muzica $700.00). Profitul s-a datorat in principal unei donatii de $1,200.00 primite din partea Grupului de basarabeni prezenti la sarbatoare.

Dna Livia Literat, presedinta Consiliului Parohial, si-a exprimat nemultumirea in ceea ce priveste lipsa de participare la aceste evenimente. Eforturile depuse sunt extrem de mari iar rapunsul comunitatii la aceste evenimente este extrem de redusa.

Deasemenea si Parintele C. Alecse isi exprima nemultumirea si arata toate modalitatile si eforturile facute pentru a informa comunitatea de aceste evenimente: contactare prin posta (first class), e-mails (7,300), contacte telefonice facute de D-soara Daniela Cufuioti, si doamnele Elena Popa si Dora Serban.

In 3 Noiembrie 2007, a avut loc tot in sala mare Parohiala concertul/spectacol cu renumita formatie Timisul. Au fost vindute numai 98 de bilete.( $790.00) Pentru acest concert, cu 3 saptamani inainte au fost distribuite pliante, au fost trimise peste 700 de scrisori si de asemenea au fost trimise nenumarate e-mailuri. In ciuda acestor eforturi numarul participantilor a fost extrem de redus. Formatia Timisul a mai dat citeva concerte gratuite la care la fel numarul participantilor a fost foarte mic.

In ceea ce priveste participarea comunitatii la orice fel de activitate este forte redusa ceea ce creaza o situatie trista si chiar ingrijoratoare.

Presedinta Consiliului cere aportul tuturor pentru a lucra impreuna spre a mari numarul participantilor la aceste evenimente. Domnul Vasile Rotaru a adus la cunostinta suma redusa a colectei din fiecare saptamana care foarte rar ajunge la $120.00. Pentru programul de “Pledge” sumele achitate sunt la ora actuala foarte mici.

Dna Livia Literat si-a exprimat mirarea cum de membrii nu isi platesc membria care este oricum mai mica decit la multe alte biserici.

A luat cuvantul Dnul Marian Sarbu care propune o reorganizare a sistemului in ceea ce priveste programul de “Pledge”. Sa se reintroduca sistemul de membrie, afisarea listelor celor platiti, deasemenea emiterea de chitante pentru membrie.

Parintele C. Alecse a mentionat faptul ca eliberarea de chiatante s-a facut si se face oricarui credincios care doneaza bani bisericii indiferent de numele programului fie “pledge” sau “membrie”. Adevarul este ca donatiile nu mai sint cum au fost, iar cele care mai sint, sunt in general cele pentru “pledge”. Numarul credinciosilor participanti la slujbele regulare a scazut, de aceea au scazut si donatiile. Din aceasta cauza am fost nevoiti sa renuntam si la mesele lunare care ar fi fost o alta sursa de venituri pentru biserica.

O alta problema este cum si ce putem face ca sa-i determinam pe enoriasi sa devina membri activi?

Au fost necesare anumite reparatii in decursul acestui an (pavarea parcarii, locul de joaca pentru copii scolii “kedren”, walk-in cooler, inlocuirea sistemului de aer conditionat in biserica). Problema ramane aceeasi: veniturile financiare tot mai reduse, iar cheltuielile (taxe, asigurari, utilitati, etc.) tot mai mari.

Parintele Constantin Alecse a facut o comparatie cu acum 20 de ani in urma cind biserica era arhiplina, iar prin decesul celor activi atunci, biserica nici macar nu se umple in duminicile obisnuite.

In 1987 s-a cumparat proprietatea, si s-a obtinut permisul CUP. Dupa 1989, caderea comunismului si in Romania, biserica nu mai este “o mica Romanie” pentru cei din diaspora, ci credinciosii si-au reinnoit legaturile lor cu Romania, ajutandu-si familia din Tara, si contribuind mai mult la sustinerea bisericii din localitatea natala, adica bisericile de acolo, din Romania, decat biserica “locala”, cea de aici din “diaspora”. Comitetul de constructie de atunci a avut o evidenta clarviziune asupra situatiei, care datorita evenimentelor de dupa 1989 s-a schimbat, s-a dispersat, comunitatea s-a transformat intr-o comunitate tinara, fara situatie materiala, care au mai mult nevoie de ajutor decit posibilitatea de a ajuta biserica.

Parintele multumeste dnei Maria Pincu pentru efortul financiare ale dinsei (angajarea unei firme de avocati din Los Angeles) care au reusit sa faca o intalnire a reprezentantilor bisericii noastre cu Dl Dan Green, directorul Administratiei de Zonare (Zoning administrator).

Se preconizeaza ca pina la finele acestui an sa avem absolute toate aprobarile necesare pentru construirea noi biserici. Intrebarea se pune daca acum, aceasta mica, si saracacioasa comunitate, poate sa implineasca acest proiect de constructie de multi-milioane !!! Acesta va fi subiectul care se va discuta, incaodata la adunarea generala parohiala din 3 Februarie 2008.

In continuare, Parintele Paroh a facut o scurta sinteza a investitiilor fondurilor bisericii, care sa produca venituri mai substantiale pentru existenta bisericii, si eventuala construire a noii biserici.

Spre sfarsitul sedintei dnul Jercan a mentionat faptul ca ar fi destul de riscant sa se organizeze revelionul la Biserica din moment ce entuziasmul oamenilor este asa de scazut, iar numarul voluntarilor care sa organizeze acest eveniment este aproape inexistent.

S-a hotarat ca data de Duminica 3 Februarie 2008 la orele 1:00PM, sa se tina adunarea generala parohiala, potrivit agendei prezentate, si aprobata de consiliu in aceasta sedinta, agenda ce se va tipari in numarul de Craciun al Revistei “Viata Crestina” (tiparita pe ultima coperta, in interior, a prezentei reviste, nn).

Dnul Jercan a facut motiunea de inchidere a sedintei, secundata de dnul Razmerita. S-a votat 100%.

Sedinta se inchide cu Rugaciunea de incheiere catre Maica Domnului.

Proces-Verbal incheiat si semnat de:

Livia-Ecaterina Literat, presedinta si Marcela Dora Serban, Secretara

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită