biserica.org:compendium:articole:viata crestina:2007:No X:death.htm


 

Ce este moartea? Sa nu va fie frica de ea…

 

Raspunsuri duhovnicesti: „Sa nu va fie frica de moarte!“

Prezent anul acesta la una dintre întâlnirile de joi organizate de Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Români, parintele profesor John Anthony McGuckin, teolog si profesor de crestinism bizantin, orginar din Irlanda si cetatean american, a raspuns la mai multe întrebari adresate de studenti. Va prezentam, în continuare, câteva dintre ele.

În ce consta înselarea demonica astazi pentru crestinul ortodox? Ce forme de înselaciune sunt astazi prezente în societate?

Sfântul Evagrie are un cuvânt foarte interesant. Când duhul lui Dumnezeu este prezent, totdeauna face acelasi lucru, aduce acelasi rezultat. Aduce pace în inima si bucurie. Pacea inimii si bucuria fac înselaciunea sa fie imposibila. Nu bucuria în sensul lumesc, ci o bucurie a inimii care este o binecuvântare de la Dumnezeu. În acelasi timp, Sfântul Evagrie mai spune. Prezenta slabiciunii sau a raului - nu vreau sa spun eventual greselile pe care le facem - întotdeauna se manifesta si ea, prin neliniste, prin amaraciune. Astazi, oamenii tind sa creada ca îngerii, Dumnezeu, chiar puterile demonice sunt simple elemente de mitologie. E o greseala! Puteti simti realmente sfintenia lui Dumnezeu prin oameni si puteti simti în acelasi timp si rautatea, slabiciunea, ceva care se raspândeste ca o boala prin agitatie si amaraciune. Evident, dimineata când plecam spre scoala nu ne gândim ca trebuie sa cautam, unde sa cautam sfintenia sau slabiciunea, agitatia demonica, dar când treci pe lânga biserica trebuie sa simti bucuria si sa te gândesti la Dumnezeu, încât sa vezi ca de fapt este o zi binecuvântata. Sau poti sa spui: De ce o fi fost ziua asta atât de rea, atât de nefericita, atât de distructiva? Dar important este sa priviti la întreaga zi, si asa cum spune Evagrie sa discerneti de unde a lipsit binele si unde este raul.

Cum putem ajunge în fata mortii celor dragi si sa avem o atitudine senina asemeni mamei Sfântului Grigorie Teologul care la moartea fiului sau Cezar s-a învesmântat în alb?

Moartea este foarte intresanta. Profesorul meu murea din cauza unui cancer la coloana vertebrala. M-am dus sa-l vad la spital, iar el era într-o criza si era în agonia mortii. Când am intrat în camera lui tocmai îsi revenise si mi-a spus cu bucurie: John! Era aproape sa mor. Era o experienta foarte interesanta. M-am gândit ca eu nu as fi fost asa de entuziast daca as simti ca mor. Dar m-am gândit dupa aceea, ca multi, si în special Sfintii Parinti, au spus „Sa nu va fie frica de moarte!“. Când eram tânar, ma gândeam ca moartea e pentru altii, nu pentru mine. Însa, pe masura ce timpul a trecut, am constatat un fenomen interesant. Toate pomelnicile pentru cei în viata se muta la un moment dat în pagina cealalta care e pentru cei plecati. Acum doua zile zile eram într-o manastire si vorbeam cu un parinte de acolo care mi-a zis: „Am 87 de ani si voi muri în curând“. Si-a pus mâna pe pieptul meu si a zis „Sa nu-ti fie frica de moarte!“. M-am simtit ca si cum as fi întâlnit pe unul dintre Sfintii Parinti ai Bisericii. Si ipoteza aceasta devenea ceva real în momentul respectiv. Este fundamental si e natural, în acelasi timp, pentru fiinta umana sa se teama de moarte. Cred ca singurul animal caruia îi este frica de moarte este calul. Nici un alt animal nu se teme de moarte, pentru ca nu o întelege. Dar, singur, calul este înspaimântat de moartea unui animal. Noi suntem astfel ca si calul, iar psalmul ne spune: „Nu fiti încapatânati ca un catâr“, pentru ca iubirea de Dumnezeu este o filosofie dovedita. Nu este o simpla teorie, este o realitate, când spunem unul altuia: „Nu îmi mai este frica de moarte“.

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită