biserica.org:compendium:articole:viata crestina:2007:No X:fapte-post.htm


 

Daca voi face multe fapte bune, voi avea voie sa nu postesc?

 


La biserica am aflat ca în Postul Mare trebuie sa facem mai multe fapte bune, trebuie sa ne rugam mai mult si sa mergem mai mult la slujbe, mai ales la cele speciale care se oficiaza în aceasta perioada. Vreau sa stiu daca, în cazul în care eu fac toate acestea, am voie sa nu respect postul alimentar.

Postul alimentar este foarte important în perioada aceasta, deci nu se poate spune ca, daca le împlinesti pe toate celelalte, esti scuzat ca nu vrei sa manânci doar produse vegetale. Trebuie sa întelegi care este evolutia în viata noastra spirituala: doar dupa ce reusesti sa subordonezi vointei spirituale trupul tau, reusesti sa treci la treptele superioare, ale rugaciunii adânci si ale apropierii de Dumnezeu. Cei care au încercat sa scurteze acest traseu s-au lovit de limitarile trupului: chiar daca ajungi sa te rogi intens, chiar daca reusesti sa faci si acte de milostenie semnificative, este foarte posibil ca instinctele nedisciplinate ale trupului sa-ti provoace caderi în pacate grele. Un astfel de esec poate sa nu fie definitiv, dar cu siguranta este foarte dureros. Rezulta deci ca este necesar sa fii atent la postirea alimentara, evitând nu doar mâncarurile de dulce, dar si excesele cu mâncarea de post. În general, daca vei acorda trupului tau mai putina atentie, vei vedea cum, încetul cu încetul, puterile tale sufletesti vor creste si vei putea sa te rogi mai atent si sa-ti sustii cu argumente interioare toate celelalte fapte bune.

Dar daca nu voi putea tine tot postul, voi putea posti doar prima si ultima saptamâna? Stiu ca multi crestini fac asa.

Este adevarat ca destul de multi crestini fac astfel, dar nu înseamna ca aceasta este o practica ce are binecuvântarea Bisericii. Acest fel de a vedea postul este formalist si nu intra în esenta lucrurilor. Evolutia duhovniceasca despre care am vorbit mai devreme nu se mai poate realiza, în nici un caz, daca postesti doar astfel. Este adevarat ca, decât sa nu posteasca deloc, este mai bine ca acel crestin sa tina macar prima si ultima saptamâna, dar nu acesta este idealul. Exista, cei drept, crestini în vârsta si bolnavi care nu pot posti sapte saptamâni la rând, dar pentru acestia, rânduielile de post sunt flexibile si se stabilesc prin discutie directa cu preotul duhovnic. Însa cei care sunt sanatosi si pot posti, dar nu o fac, nu-si pot gasi scuza pentru atitudinea lor.


 

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită