biserica.org:compendium:articole:viata crestina:2007:No X:pasti-banchet.htm


 

DIN ACTIVITATILE PAROHIALE TRECUTE

 

Sfintele Pasti 2007, la Biserica Sf. Treime, Los Angeles

 

Hristos Patimitor, Inviat si Biruitor

Toata suflarea, turma si pastor, am dorit ca Marea Sarbatoare a Invierii Mantuitorului, sa fie un examen de constiinta si fapte spre mantuirea noastra.

Din timp, pastorul comunitatii romanesti de la Biserica Sf. Treime, P.C.P Protoiereu Constantin Alecse, a facut cunoscut prin paginile revistei parohiale “ Viata Crestina “, programul slujbelor bisericesti din Marele Post al Pastilor - 2007.

Dupa parcurgerea slujbelor din primele 6 saptamana, accentul este pus pe serviciile divine din Saptamana Patimilor, cand prin participarea fizica si duhovniceasca, IL insotim pe Mantuitorul pe Drumul Calvarului. Intensitatea trairii duhovnicesti cunoaste trepte superioare, incepand de Miercurea Mare, cand a avut loc Sf. Liturghie a Darurilor mai-nainte sfintite (dimineata), continuand cu slujba Sf. Maslu (seara) si toate cele sacerdotale, premergatoare Invierii . In Joia Mare, are loc Liturghia Sf.Vasile cel Mare, si sfintirea “pastilor”, seara savarsindu-se slujba deniei celor 12 Sf. Evanghelii . Vine Vinerea Mare care debuteaza cu Slujba Ceasurilor, urmata de Vecernia Patimirilor si scoaterea Sf. Epitaf. Seara a avut loc impresionanta si inaltatoarea inmormantare, cantandu-se Prohodul in cuvinte care leaga Cerul de Pamant, implinindu-se proorocirea inmormantarii Celui care va Invia a 3-a zi.

In Sambata Patimilor, valuri de credinciosi, copii si adulti, s-au spovedit, si in cadrul Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, ce a urmat, s-au cuminecat cu Trupul si Sangele Domnului Hristos.

De altfel, in intreaga Saptamana Mare, precum si pe intreaga perioada a Postului Mare, a avut loc o intensa activitatea de participare a credinciosilor la slujbe precum si la Tainele Sf. Spovedanii si a Cominecaturii.

Ceea ce este de apreciat si de un real optimism duhovniceasc este cautarea de catre tineri a casei Domnului facandu-ne sa credem ca Drumul mantuirii este cautat de generatiile care vin.

Si iata-ne in asteptatea marelui eveniment al Invierii. Curtea bisericii unde a fost savarsita Slujba Invierii, s-a umplut cu sute de credinciosi in doar cateva ore. Toti s-au oprit din goana spre cele lumesti si au venit sa primeasca binecuvantarea si Lumina Invierii.

Sacrosanta Slujba a Invierii a fost oficiata de P .C .P Protoiereu Constantin Alecse, coslujitor fiind P.C.Pr. Virgil Anton, raspunsurile liturgice fiind date de vocea unica a bas-baritonului Gabriel Vamvulescu. Toti traiesc marea bucurie a Invierii Domnului, iar lumina si mila lui Dumnezeu se revarsa asupra lumii. Intreaga natura ia parte la Marea Sarbatoare. Intunericul s-a risipit, moartea a fost invinsa, Lumina a tasnit din mormant prin chemarea, “Veniti de luati lumina…, Lumina lui Hristos, lumineaza tuturor”.

La finele Slujbei Invierii, co-slujitorii, urmati de multime, in procesiune, au inconjurat biserica de 3 ori cantand imnul pascal “Hristos a Inviat”. In biserica, slujba a continuat cu utrenia (canonul) pascal si Sfanta Liturghie a Pastilor. Peste cateva ore, la orele pranzului, in aceeasi Zi a Pastilor, s-a savarsit Vecernia Pascala (“slujba celei de a doua inviere”), in cadrul careea s-a citit Sf. Evanghelie in mai multe limbi straine.

In fiecare an dupa celebrarea Invierii, incepem o viata noua traita in Hristos. Pe parcursul postului am savarsit despatimirea, luptandu-ne cu ispitele, ne-am desertat sufletul in Taina Sfintei Spovedanii, am primit Sfanta Euharistie, am coborat cu Hristos in mormant spre a cunoaste bucuria innoirii Lui prin Invierea Lui. Sfanta Inviere ne daruieste certitudinea ca viata va continua si va fi mai adanca in Acela care ne-a creat si ne-a mantuit. De aceea Invierea Domnului este pentru noi mai mult decat o Sarbatoare, este bucuria de a cunoaste viata de veci prin Hristos si impreuna cu EL.

Dupa incercarea duhovniceasca cu energiile spirituale ale Invierii, a venit momentul bucuriei si veseliei, celebrand Marea Taina a Invierii. Consiliul Parohial, Reuniunea Doamnelor, sub purtarea de grija a P.C.Pr. Paroh Constantin Alecse, au organizat un binecuvantat banquet intr-un entuziasm duhovniceasc, sarbatori-se bucuria Invierii. Agapa respectiva a reunit peste 150 de dornici de a celebra Invierea Domnului in sanul marei familii, parohia Sf.Treime. Doritorii de comuniune romaneasca s-au adunat in marea sala parohiala sorbind acordurile muzicale ale trupei formata din Mitica Grigorut si Marian Milita instrumentisti si solisti vocali cu participare extraordinara a bas-baritonului Gabriel Vamvulescu. Sub impulsul armoniilor muzicale, buna-dispozitie a atins momente inaltatoare de ritm si voie buna.

Antrenul a fost sustinut de un meniu bogat, acompaniat de un bar pentru toate pretentiile. Intalnirea de suflet a fratilor romani a fost onorata de prezenta Domnului Consul General din Los Angeles , Dl Catalin Ghenea, impreuna cu Dna Georgeta Ghenea si cu fiul George-Philippe, un promitator dansator. Dupa peste 6 ore de buna dispozitie, agapa s-a incheia cu regretul ca bucuriile sunt rare si se consuma mai repede decat am dori noi.

Un fenomen demn de apreciat a fost gestul familiei Victoria si Anatol Resmeritza, care prin initiativa si dinamism au polarizat peste 25 de frati basarabeni comeseni, realizand o adevarata UNIRE de limba, credinta, traditii si dragoste de neam.

La reusita atmonsferii descrise, si-au adus aportul Reuniunea Doamnelor prin presedinta ei, dna Geta Jercan, dna Preoteasa Elena Alecse, dna Mariana Cadia cu fiica si nepoata, dna Elena Bobonea, Dna Andreea Dragut, dna Livia Literat (presedinta consiliului) si multi altii pe care Bunul Dumnezeu ia inregistrat deja in Imparatia Cerurilor. In mod special se cuvine a mentiona aici pe dl Constantin Jercan care, dimpreuna cu sotia sa Getta, au facut marea majoritate a cumparaturilor pentru banchet, au pregatit alaturi de cei mentionati mai sus intregul banchet, asigurand astfel un binemeritat succes tuturor activitatilor pascale. Desigur ca toata pregatirea decorului ambiean, ca dintotdeauna, a fost realizat de familia Nastaca si Ioan Cociuban, administratorii Bisericii. Multi au fost cei care au ajutat la reusita sarbatorii Invierii, dar numai Bunul Dumnezeu ii va pomeni pe toti.

Hristos a Inviat!
Ion Anton, Los Angeles


Banchetul de Pasti

Duminica 8 Aprilie 2007, dela orele 1:00 pm, în sala mare parohiala, la sfârsitul slujbei celei de "A Doua Înviere“- Vecernia Pascala.

Meniul: Preparate culinare românesti: Aperitive: oua rosii, drob de miel, brânzeturi, zarzavaturi; Ciorba traditionala de miel, Fripturi de miel si de porc; Garnitura si castraveti murati; Sortiment desert variat: prajituri si cafele;

Programul cultural: Muzica populara si usoara cu o parte din membrii orchestrei "Rapsodia Ardealului" (renumitul cântaret Mitica Grigorut, din Chicago, stabilit recent în Los Angeles). În program Mitica Grigorut, orga si interpret vocal; Marian Milita, acordeon si solist vocal, precum si alti artisti locali care vor interpreta muzica populara româneasca, din toate regiunile României, muzica de dans, de asemenea muzica usoara internationala; La rezervatii: Dora Serban, Elena Popa.

 
 
  Apasati aici sau pe fotografia de mai sus pentru mai multe detalii despre slujbele religioase si celelalte activitati sacerdotale, legate de Sfintele Pasti 2007  

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită