biserica.org:compendium:articole:viata crestina:2007:No X:roea-congres.htm


 

Al 75-lea Congres al Episcopiei ROEA

Grass Lake, Jackson, Michigan (USA)

 

Potrivit Constitutiei si regulamentelor Episcopiei ROEA, din Statele Unite, Intâi Statatorul Episcopiei IPS Arhiepiscop Nathaniel, si secretarul consiliului episcopesc, au convocat cel de al 75-lea Congres al Episcopiei, pentru perioada 28 iunie-1 iulie 2007, la Vatra Romaneasca din Jackson, Michigan.

Conferina Preotilor

Joi 28 iunie crt, începând dela orele 9:00 am, PS Sa Episcopul Irineu, asistat de p.c.pr.dr. Gabriel-Viorel Gardan (din Cluj), si 2 diaconi, a savârsit dumnezeiasca Liturghie, în capela Sf. Marie dela Vatra.

Începând cu orele 11:00 am, IPS Arhiepiscop Nathaniel, a prezidat conferinta preotimii ROEA, în sala Centrului de Cercetari (Heritage Center) Valerian Trifa, dela Vatra Româneasca.

În prezenta Înaltilor Ierarhi, la apelul secretarului consiliului episcopesc, p.c.pr. Laurentiu Lazar, au raspuns present la apel un numar de cca 50 de preoti si 10 diaconi.

IPS Arhiepiscopul Nathaniel a tinut un cuvânt introductiv, dupa care preoteasa Nicole Mitescu a prezentat rezultatul unui studiu (survey), recent facut în cooperare cu preotesele din parohiile si misiunile episcopiei ROEA, la care studiu au participat 25% din preotese. Studiul “Casatoria si Preotia”, un document elaborat de Sf. Sinod OCA, a constituit însa tematica principala a conferintei.

În dupa-amiaza aceleeasi zi, a urmat partea a doua a conferintei preotilor, în care au fost discutate probleme de administratie bisericeasca: salarizarea preotilor; noi actiuni guvernamentale privind unele activitati ale organizatiilor non-profit (i.e. sponsorizari de personal bisericesc, etc.); finante, buget si cai noi de ridicare de fonduri în parohii; pastrarea arhivei financiare a parohiei si trimiterea la timp a rapoartelor catre episcopie, etc.

Pe plan pastoral, au fost discutate chestiuni legate de slujbele liturgice, catehizarea mirilor înainte de nunta, obtinerea dispenselor în legatura cu casatoriile mixte, cazurile de divort, zilele în care nuntile se pot oficia numai cu pogoramânt chiriarhal, etc.; cuvântarile avenite la înmormântari, locul unde se poate face slujba înmormântarii, co-slujire numai cu binecuvântarea chiriarhului; zilele prescrise de biserica pentru anumite slujbe si practici în parohii, cum ar fi Slujba Sfântului Maslu, Slujba Acatistelor, etc.

Tot în acest context s-a prezentat preotilor si scrisoarea pastoralaa a IPS Arhiepiscop Valerian, datata Aprilie 1976, despre Sfânta Spovedanie.

Conferinta preoteasca a luat sfârsit printr-un sumar raport din partea membrilor Comisiei de Dialog a Episcopiei noastre, între care s-a mentionat si faptul ca Episcopia ROEA a trimis recent o scrisoare la Patriarhia Româna, cerându-se o clarificare a pozitiei Patriarhiei Române vis-a-vis ROEA, si starea prezenta a românilor-americani de pe acest continent.

Lucrarile congresului

Vineri, 29 iunie, orele 7:30 am (sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel), PC. Romey Rosco, parohul bisericii Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Dearborn Heights, a savârsit Sfintei Liturghii în capela Sfânta Maria, în prezenta Înaltilor Ierarhi, a clericilor diocezei si a multor delegati mireni la congres, si credinciosi veniti la Vatra la praznuire.

Dupa înscrierea delegatilor mireni, si slujba de invocare a Duhului Sfânt peste participantii la congres, savârsita de IPS Nathaniel, asistat de PS Irineu, si un sobor restrâns de co-slujitori, cu o prezenta de 103 delegati, clerici si mireni, presedintele congresului IPS Nathaniel a declarat congresul oficial deschis.

Dupa numirea si acceptarea biroului de lucru: persoanele de încredere, secretarii, parlamentarul si functionarul de ordine, a urmat cuvântul IPS Sale Arhiepiscopul Nathaniel catre congres.

S -a citit cuvântul ocazional, protocol, catre congres, primit din partea presedintelui George W. Bush al Statelor Unite, urmat de un cuvânt de salutare frateasca, din partea Înaltului Ierarh Nathaniel, adresat oaspetilor prezenti la congres, între care în mod expres au fost nominalizati: Maica stareta Cristina, dela mânastirea Recea, din România, si pr. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan, preot-scriitor si cercetator-istoric, din Cluj, alaturi de sotie si fiica.

În decursul celor 2 zile ale Congresului ROEA, au fost citite, comentate, si aprobate rapoartele catre congres, tiparite în format de brosura “Annual Reports to the Episcopate Congress - June 29-July 1, 2007”, dupa cum urmeaza: agenda de lucru a congresului, lista membrilor congresului, notele informative si agenda anuala de lucru a IPS Arhiepiscopul Nathaniel si PS Episcopul Irineu, situatia preotimii episcopiei, activitatea departamentelor si comisiilor ROEA, Relatiile Externe, Dialogul Bilateral cu Arhiepiscopia Misionara, Administratia VATRA, Rapurtul Financiar, si Bugetul 2007/2008, rapoartele protopopilor, rapoartele auxiliarelor ARFORA, ARCOLA, AROY, Fratietatea Ortodoxa Americana si Fratietatea Canadiana, precum si alegerea noilor membri ai consiliului episcopesc pe anii 2008-2009.

La fiecare dintre cele 4 sesiuni ale congresului au particiipan între 103 si 109 delegati.

Înaintea fiecarei sesiuni a congresului a fost oficiata, începând dela orele 7:00 am, dumnezeiasca Liturghie, iar seara, fiecare sesiune s-a încheiat cu slujba vecerniei, si un cuvânt catehetic, atât în limba româna, cât si în engleza, oferit de co-slujitorii din'nainte rânduiti de ierarhii locului.

Episcopia Ortodoxa Româna din America – Parte a Ortodoxiei Americane

Tot în timpul lucrarilor celui de al 75-lea congres s-a facut si lansarea lucrarii preotului dr. Gabriel-Viorel Gârdan intitulata “Episcopia Ortodoxa Româna din America – Parte a Ortodoxiei Americane”. Parintele Remus Grama a rostit un cuvânt introductiv despre autor, si a tradus, când a fost nevoie, din cuvântarea catre congres a autorului. Voluminoasa si bine documentata lucrare, ce prezinta documente inedite despre românii-americani si timpurile tumultuase dela începuturi si pâna astazi, poate fi cumparata dela departamentul de publicatii dela Vatra Româneasca.

Comemorarea a 20 de ani dela plecarea la Domnul a IPS Sale Arhiepiscopul Valerian

Este avenit a mentiona aici ca în anul acesta 2007 s-au împlinit 20 de ani de la trecerea la Domnul a mult iubitului ierarh al diocezei noastre IPS Arhiepiscopul Valerian, care a pastorit cu vrednicie de Dumnezeu pazita Eparhie a românilor-americani de la Vatra Romaneasca timp de peste 33 de ani.

Evenimentul a fost marcat, în seara zilei de vineri 29 iunie 2007, în biserica mare a Sfintei Marii, cu un moment de reculegere si evocare istorica a Marelui Ierarh. Au conferentiat: Parintele Arhimandrit Roman Braga, si scriitorul-istoric Alex Nemoianu, iar în cadrul filmului documentar, realizat de parintele Dimitrie Vincent, au vorbit IPS Arhiepiscop Nathaniel, PC protopop Laurentiu Lazar, si mama sa dna psa Eleonora Lazar, Traian Lascu, Gus Vincent si altii. În cadrul lucrarilor congresului avocatul John Regule a avut oportunitatea de a evoca personalitatea marcanta a IPS Sale Arhiepiscopul Valerian asupra Sfintei si de Dumnezeu pazita noastra Episcopie dela VATRA, scotând în evidenta greutatile prin care a trecut Vladica Valerian în timpul pastoririi credinciosilor româno-americani în perioada 1951-1984.

Binecuvântarea cladirii administrative a muzeului si arhivelor

Sâmbata 30 iunie crt., între sesiunile congresului, Înaltii Ierarhi, în prezenta clericilor, delegatilor mireni si credinciosii vizitatori, au savârsit slujba sfestaniei si binecuvântarea cladirii administratiei unde functioneaza muzeul si arhiva episcopiei. Costul de construire al acestei cladiri a fost donat de catre familia John si dr. Eleonor Bujea din Canada, în memoria parintilor.

Vizitarea bisericii “Pogorârea Sfântului Duh”

Vineri seara, delegatii parohiei noastre, parintele Constantin Alecse si dna Livia Literat au vizitat nou-construita biserica din Warren MI, pastorita de parintele John Mihut. Pentru cei care înca nu s-au învrednicit pâna acum din binecuvântate pricini sa viziteze acest impunator sfânt locas de cult, prezentam aici un mini-album fotografic.

Parastase de obste în cimitirul dela Vatra

Tot sâmbata dupa amiaza s-a savârsit un parastas de obste în cimitirul dela Vatra în memoria tuturor celor înhumati în acest binecuvântat loc, începând cu IPS Arhiepiscopul Valerian, si toti clericii si mirenii raposati ai episcopiei.

Liturghie Arhiereasca si distinctii oferite clerului din partea Sf. Sinod

Cel de al 75lea congres s-a încheiat duminica 1 iulie crt., cu Sfânta Liturghie Arhiereasca, pontificata de IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel si PS Sa Episcopul Irineu, înconjurati de cei peste 50 de preoti si diaconi prezenti la sfânta episcopie.

La sfârsitul slujbei, dupa ce a rostit predica zilei, IPS Nathaniel a oferit din partea Sfântului Sinod OCA tuturor preotilor co-slujitori, cu preotie lucratoare dela 15 ani în sus, distinctia de iconomi stavrofori (protopopi onorifici). Doi dintre preoti, parintele Myron Klysh (Canada) si Simion Pavel (Chicago) cu preotie lucratoare de 47 si respectiv 50 de ani, au primit gramate speciale din partea Sinodului. Înaltul Ierarh a oferit o gramata episcopala si parintelui dr. Gabriel Gârdan pentru lucrarea sa “Episcopia Ortodoxa Româna din America – Parte a Ortodoxiei Americane” , precum si alte articole si publicatii teologice. În încheierea serviciului liturgic, PS Episcop Irineu, dimpreuna cu clericii în procesiune a binecuvântat pe din-afara biserica, în timp ce IPS Nathaniel a binecuvântat si stropit cu aghiasma biserica pe din'launtru, dupa care, în procesiune s-au îndreptat catre palatul episcopal.

Banchetul final si programe culturale

Sfânta Liturghie a fost urmata de banchetul final din sala de mese, cu participare a cca 500-600 de personae. Atât în timpul banchetului de duminica, precum si sâmbata seara dupa dineu, formatia culturala combinata din artisti veniti din Atlanta GA, si Detroit MI, au prezentat programe culturale de înalta tinuta artistica, din care nu au lipsit dansurile din toate regiunile României, hora, cântecul popular cu solisti îndragiti, si participarea la dans a tuturor mesenilor.

Parohia Sfintii Constantin si Elena, din Atlanta GA, gazda congresului, merita toate aprecierile mesenilor atât pentru bucatele pregatite, cât si pentru servirea impecabila. Aceeasi mutumita se cuvine si Reuniunii de Doamne dela parohia Sfânta Cruce din Hermitage PA, care a tinut deschis pe întreaga perioada a congresului centrul de racoritoare, cafele si prajituri.

La încheierea bachetului, cu bucuria în suflet de a fi participat si anul acesta la congresul si festivitatile dela Vatra Româneasca, clericii, delegatii mireni si toti participantii, s-au reîntors în parohiile lor de pe întreg teritoriu Statelor Unite si Canadei, cu fagaduinta reîntâlnirii la Vatra, si la anul, si la multi ani.

A consemnat, Livia Ecaterina Literat

(delegat, si presedinta a parohiei Sf. Treime, Los Angeles, CA)


 

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită