biserica.org:compendium:articole:viata crestina:2007:No X:vedenii.htm


 

Nu tot cel ce vede o vedenie sau un vis îl întelege

 


Parinte, cum sa înteleg unele vise pe care le am si se adeveresc?

Daca vei crede într-o vedenie falsa, apoi diavolul în vis te va învata „proorocii“. Diavolii spun lucruri care o sa se întâmple peste o luna, peste doua sau peste trei luni. Sunt draci care ghicesc viitorul Si tu spui: „Mai, sunt adevarate! Pai, ce-am visat eu saptamâna trecuta, s-a adeverit acum!“. Acestia sunt draci vrajitoresti, care stiu viitorul.
Dar, ai sa-mi spui: „Parinte, dar în Scriptura spune ca a visat Iosif, a visat Daniil, a visat cutare...“. Da. Sunt si vise de la Dumnezeu. Dar acestea sunt foarte rare în viata omului si nu le poate întelege omul, daca nu vine lânga el unul care are darul deslusirii duhurilor. Duhul este unul, cum spune, la Corinteni 1,12, marele Apostol Pavel, însa darurile sunt împartite.
Ati auzit ca este: „Duhul întelepciunii, duhul cunostintei, duhul temerii de Dumnezeu, duhul întelegerii...“. Auzi ce spune darul deslusirii duhurilor. Si Sfântul Ioan Evanghelistul spune: Fiule, ispititi duhurile, ca nu toate sunt de la Dumnezeu.
Daca marele prooroc Daniil, barbatul doririlor, nu întelegea vedeniile, auzi ce spune Scriptura: A dat ordin Dumnezeu Arhanghelului Gavriil, zicând: Gavriile, fa în somnul lui Daniil sa înteleaga vedenia. Le vedea si nu le întelegea. Deci, de aici sa tinem minte, ca nu tot cel ce vede o vedenie sau un vis îl întelege, pâna nu are darul deslusirii.
Sunt si vise de la draci numiti arhiconi. Acestia stiu pe de rost toata Sfânta Scriptura. Îti spun proorocii pe care le gasesti în Biblie. Pe urma sunt draci care se cheama vrajitori. Acestia ajuta la vrajitori, la fermecatori, la descântatori si amagesc pe om, sa i se para ca s-a facut sanatos de acolo. De aceea, Sfântul Ioan Scararul zice: Cela ce tuturor vedeniilor si tuturor viselor nu crede, filosof duhovnicesc este.
Sa nu credeti în vise! Sa nu credeti în vedenii! Cine ti-a spus sa crezi în vise? Nu auzi ce spune Sfânta Scriptura? Ia cauta în Cartea Întelepciunii lui Isus fiul lui Sirah, la capitolul 34: Precum este cel ce alearga dupa vânt si vrea sa prinda umbra sa, asa este omul care crede în vise. (Arhim. Ioanichie Balan, Ne vorbeste Parintele Cleopa)


 

Viaţa Creştină - alegeţi versiunea dorită