biserica.org:compendium:articole:viata crestina:no1-3/2008-Raportul Presedintei Consiliului


 

VIAŢA CREŞTINĂ

2008 – NO.1-3 (Ianuarie-Martie, 2008 ) – VOL. 51, ISSUE 1-3

 

RAPORTUL PRESEDINTEI CONSILIULUI PAROHIAL

PENTRU ACTIVITATILE ANULUI 2007

(PREZENTAT LA ADUNAREA GENERALA PAROHIALA, DUMINICA 3 FEBRUARIE, 2008)

La finele adunarii generale parohiale, din 4 Februarie 2007, membrii noului consiliu parohial, întruniti în biserica, în sedinta electorala, dupa ce au depus juramântul, au purces cu alegerea functionarilor pentru anul 2007. Doresc sa le multumesc tuturora pentru încrederea ce mi-au acordat-o de a ma alege în functia de presedinta a noului consiliu.

Astazi, la împrinirea anului calendaristic de activitate, ma aflu în fata Dvoastra cu un scurt raport al activitatilor parohiale, mai cu seama cele de natura administrativa, financiara si culturala; parintele paroh deja a mentionat activitatile religioase, sacramentale, desfasurate în parohia noastra în decursul anului încheiat.

În primul rând, dipreuna cu toti membrii consiliului parohial, am cautat sa construim pe temelia predecesorilor nostri, adica:

•  Sa aducem cât mai multi credinciosi în parohia noastra binestiind ca, parohia are nevoie de toata lumea ;

•  Sa încurajam p articiprea a cât mai multi credinciosi, si cu regularitate, la sfintele slujbe duminicale, si saptamânale ;

•  Sa aflam o solutie ca s coala duminicala sa fie o institutie viabila, cu participare la slujbele în limba engleza, la capela, si în general, prin procesul de educatia religioasa în parohie;

•  Sa reactivam organizatia de tineret LAROY, mai cu seama ca, în ultimii ani, s-a facut constatarea ca la sfânta biserica participa un numar considerabil de tineri, veniti mai recent din România, care duc lipsa unei astfel de organizatii ;

•  Sa încurajam câti mai multi dintre românii nostri ortodocsi sa participe în programul bisericii de fagaduinte/membrie;

Privind retrospectiv, pot afirma ca în mare parte am reusit sa împlinim programul nostru, însa ne-a ramas “mult de lucru”, si pentru multi ani înainte.

1. COMISIILE SI FUNCTIUNARII PAROHIEI PE ANUL 2007

A) CONSILIUL PAROHIAL

Imediat dupa incheierea sedintei adunarii generale parohiale, candidatii de pe lista de membri, alesi de adunarea generala, s-au retras in Biserica, unde au depus juramântul, fiind alesi urmatorii functionari:

Presedinte: D-na Ecaterina Livia Literat

Vicepresedinte I: Dl. Constantin Ciocan

Secretar: D-na Dora Serban

Casier: D-na Nastaca Cociuban

Casier Fond Constructie: Dl. Marian Serban

Epitrop I: Dl. Vasile Rotaru

Epitrop II: Mihai Orita

Epitrop de Onoare : D-na Mandita Canciu

Controlor I: D-na Getta Jercan

Controlor II: D-na Elena Popa

Sacerdotiu/Sacristan: Panait Lucian Cufuioti

Alecse Constantin, Fr. (ex officio)

Alecse Elena, Psa                       

Anton Ion, Mr.

Jercan Constantin, Mr.  (building committee chairman)

Mantea Paul, Mr.         

Predescu Petrica, Mr.   

Sarbu Marian, Mr.                  

Sarbu Robert (LAROY)    

Serban Dora, Mrs.

Serban Marian, Mr. (casier, fondul de constructii)           

Simoni John, Mr.  

B. REUNIUNEA DOAMNELOR

La sedinta anuala a reuniunii doamnelor din 11 februarie 2007, s-au ales functionarele noului comitet:

Presedinte: D-na Getta Jercan

Vicepresedinte I: D-na Mariana Cadia

Vicepresedinta II: Victoria Razmeritsa

Secretara: Elena Popa

Casier al Reuniunii: D-na Preoteasa Elena Alecse

Controloare I: D-na Nastaca Cociuban

Controloare II: D-na Maridee Moorhead

Dna Paulina Ciocan

Dna Anica Alexe

Dna Mandita Canciu

Dna Maria Dinica (decedata)

Dna Marta Radulescu

Pr. Constantin Alecse (ex-officio)

C. COMITETELE DE ACTIUNE 2007

Presedintele Comitetului de Constructii: Dl Constantin Jercan

Comitetul de Întretinere: Dl Constantin Ciocan

Calendarul de activitati: Oficiul parohial, presedintii consiliului si reuniunii

•  Sedintele Consiliului parohial

Consiliul parohial a avut sedinte periodice, iar procesele verbale ale acestor sedinte au fost consemnate în

Revista “Viata Crestina”, în format tiparit si electronic.

•  ACTIVITATI SPECIALE, CULTURALE SI FINANTE

Biserica, cum se stie, se intretine numai, si numai din modestele donatii pe care credinciosii le fac sfintei biserici. Guvernul nu ajuta cu nimic, Episcopia nu numai ca nu ajuta financiar, ci ea insasi se intretine din donatiile noastre. În anul 2007, am raportat la Sf. Episcopie un numar de 201 membri (programul fagaduintelor), cu toate ca nu toti membrii înscrisi în programul anului 2007 si-au achitat membria pana la data expedierii listelor la Episcopie.

•  Donatii la Paste si Craciun

La cele 2 mari Praznice Imparatesti, Sfintele Pasti si Craciunul, credinciosii nostri au contribuit cu aleasa generozitate, asa dupa cum se va reflecta si din raportul financiar al casierei. Tuturora adresam un calduros cuvant de multumire pentru donatii.

•  Banchet de PASTI - Duminica Sfintei Învieri

 

Duminica 8 Aprilie, Invierea Domnului, Sfintele Pasti dupa slujba celei de a Doua Inviere a urmat o masa cu preparate culinare traditionale romanesti, a fost urmata de un program cultural, cu orchestra " Rapsodia Ardealului ", compusa din Dumitru Grigorut, stabilit în Los Angeles si Marian Milita.

 

•  Banchet HRAMULUI DIN 27 Mai, 2007

 

Banchetul de HRAM - Duminica 27 Mai, 2007, a fost organizat de consiliu si reuniune, incepand cu orele 1:00 pm, în sala mare parohiala, la sfârsitul Sfintei Liturghii de Rusalii. cu preparate culinare traditionale romanesti si un program artistic sustinut de "Rapsodia Ardealului" cu renumitii Mitica Grigorut, si Marian Milita, si alti artisti locali care au interpretat muzica populara româneasca, din toate regiunile României. Dorim ca, si pe acesta cale, sa multumim inimosului grup de enoriasi basarabeni care, din intentia sincera de a ajuta Sfânta Biserica, au donat întregul cost al banchetului, Inaintea banchetului, adica la finele Sfintei Liturghii s-au facut fotografii de grup pentru Calendarul SOLIA 2008

 

•  CONCERT cu FORMATIA “DIRECTIA 5”

 

Duminica 23 Septembrie, 2007, la orele 2:30 pm, a avut loc in sala parohiala un spectacol oferit de o trupa din Romania, numita “Directia 5”. Aceasta trupa a concertat mai intai la Cicago, la cel de al 17-lea Festival organizat de ‘Taste of Romania' dupa care a facut un tur al Statelor Unite, in cadrul caruia a concertat si în sala parohiala a Bisericii Sfanta Treime.

•  Festival Romanesc la Sf. Treime cu ansamblul “TIMISUL”

Sâmbãtã 3 Noiembrie, 2007, dela orele 6:00-11:30 p.m., Consiliul parochial, si reuniunea doamnelor au organizat un Festival Romanesc cu participarea Ansamblului “Timisul” din Romania; grup de dansatori si orchestra (18 persoane), si renumitele interprete Mihaela Belciu si Carmen Popovici Dumbrava, veniti special de pe meleagurile românesti ca sa ne încalzeasca sufletele. Pe perioada de cca o luna, cat s-a aflat in Sudul Californiei, fiind gazduita la Sf. Treime, formatia “Timisul” a mai performat si in alte locuri din sudul Californiei, sustinand inca vre-o 2 spectacole in sala noastra parohiala.

•  COLINDATUL

Si la Craciunul anului 2007, ca si in anii precedenti, un grup de colindatori ai parohiei noastre au purtat mesajul Nasterii Domnului Hristos, pe la casele enoriasilor bisericii, incepand din ziua de 19 decembrie si pana in ajunul Craciunului. Enoriasii au fost foarte primitori si generosi, oferind bisericii donatii de peste $7,000. Multumim colindatorilor: Vasile Rotaru, Fr. Constantin Alecse, Ion Anton, Paul Eremenco, Dumitru Turlacu, Anatol Razmeritsa, Victoria Razmeritsa, Adriana Zaharia, Claudia Parascuta, Paul Popa, Elena Popa, Ciprian Demeter, Iulia Demeter, Gina Cataloiu, Loraine Cataloiu, Kevin Cataloiu, Daniela Cataloiu-Cicu, Jennifer Cataloiu-Cicu, Floarea Cataloiu, Mihai Daniel Orita, Marian Serban, Daniela Cufuioti, Sable Muntean, Florenta (Bezin) Acevedo si George Acevedo.

•  PROGRAM SPECIAL DE COLINDE, ÎN ZIUA DE CRACIUN

Luni 25 decembrie, ziua de Craciun, la finele Sfintei Liturghii, a avut loc, în sala mare parohiala un program de Colinde Românesti si Americane, organizat si sustinut de dl. Gabriel Vamvulescu, cu participarea dlui Anatol Razmeritsa, artist al poporului din Basarabia. La finalul programului, participantii au primit vizita lui Mos Craciun prin Paul Eremenco, care, a oferit daruri micilor enoriasi.

•  Viata CreStina - The Christian Life 2007

Viata Crestina, revista bi-linguala, Româna si Engleza, publicata de catre Biserica Ortodoxa Româna Sfânta Treime, in asociatie cu Capela Orthodoxa Sfânta Treime, din Los Angeles. Editor : Pr.Protopop Constantin Alecse, a avut aparitie format tiparit (2), si format electronic (4 editii).

•  PARTICIPARE LA AL 75-lea Congres al Episcopiei ROEA

 

Cel de al 75-lea Congres al Episcopiei, a avut loc perioada 28 iunie-1 iulie 2007, la Vatra Romaneasca din Jackson, Michigan. Parohia noastra a fost reprezentata de catre parintele Constantin Alecse, parohul bisericii, si dna Livia Ecaterina Literat, delegata, si presedinta a consiliului parochial. Un raport detaliat l-am prezentat in revista “Viata Crestiina”, no 5-12, 2007, p.10-12 (limba romana), si p. #33 (limba engleza), precum si pe Internet, aceeasi revista “Viata Crestiina”, no 10-12, 2007.

4. ACTIVITATI ADIMINISTRATIVE

Pe plan administrativ, consiliul parohial s-a preocupat cu intretinerea adiacentelor parohiale, facand, dupa necessitate, cuvenitele reparatii la salile parohiale, baile publice, acoperisul cladirilor, bucataria si frigiderul comercial, reparatii la celelalte cladiri de pe proprietatea bisericii, repavarea spatiilor de parcare, etc.

ÎN ÎNCHEIERE

As dori în incheiere, sa aduc multumirile mele tuturor membrilor consiliului parohial si membrele reuniunii doamnelor, co-slujitorii Sfântului Altar, si - pentru a nu ne repeta - vreau doar sa mentionez ca ma alatur si eu, în numele consiliului, parintelui paroh care, în încheierea raportului sau, a adus cuvenitele multumiri functionarilor si credionciosilor bisericii noastre care s-au sacrificat în timpul anului 2007 pentru buna administrare si propasirea parohiei noastre. Va multumesc.

A Dvoastra presedinta, respectuos,

Ecaterina Livia Literat

 


Home